Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük savunma, havacılık ve uzay sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul organizasyonu, İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. Bu yılki fuarda, Türk savunma sanayinin öncü kuruluşu ASELSAN, geliştirdiği son teknolojileri sergiledi. Özellikle FULMAR 500A radarı ve TOLUN mühimmatının üç farklı varyasyonu ilk kez kamuoyuna tanıtıldı. Tanıtım törenine, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ve ASELSAN Genel Müdürü (CEO) Ahmet Akyol katıldı.
Orgeneral Kadıoğlu, törende yaptığı konuşmada, Türk SİHA’larının geldiği noktaya dikkat çekerek, “SİHA’larımız artık mükemmel bir kombinasyonla uzaktan teşhis ederek, gerçek hard kill yapmaya giden süreci tek başına yapabilecek yetenekleri kazanacak. Dolayısıyla oyun değiştirici bir model oluşuyor. Silahlı Kuvvetler olarak bunun hakkını vermek bizim boynumuzun borcu ve bunu yerine getireceğiz.” ifadelerini kullandı. Bu açıklamalar, Türk savunma sanayinin geleceğine dair önemli ipuçları verdi.
Haluk Bayraktar ise ASELSAN’ın geliştirdiği teknolojilerin Türkiye için önemine vurgu yaparak, “Bugün BAYKAR dünyanın en büyük SİHA ihracatçısıysa burada ASELSAN’ın çok büyük katkıları var. Ülkemize çok önemli güç katıyor. ASELFLIR 600 dünyanın en gelişmiş kamera sistemi, FULMAR aynı şekilde. Bu teknolojiler ülkemize çok büyük güç katıyor.” dedi. Bayraktar, ASELSAN’ın Türk savunma sanayine sağladığı katkıları takdirle karşıladı.
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, Türkiye’nin SİHA teknolojilerinde yeni bir lige yükseldiğini belirterek, “Türkiye’yi marka değerine taşıyan gurur kaynağı ürünlerimiz var. Burada gördüğünüz ürünler yeni anlayışın bize kazandırdığı çok hızlı tasarım yapma kültürünün çıktıları olarak karşımızda. ASELSAN, sensörlerle mühimmatların gücünü birleştiriyor. Bu ürünlerle Türk SİHA’ları bugüne kadar olduğu kabiliyetin iki katı kadar lazerle işaretleme kabiliyetine kavuşuyor. Bu teknolojiler, Türk SİHA’larını dünyada farklı bir lige taşıyacak.” şeklinde konuştu.
Fuarda tanıtılan FULMAR 500A radarı, AKINCI ve AKSUNGUR İHA platformları başta olmak üzere, insansız hava araçlarına ve insanlı karakol uçaklarına entegre edilebilecek şekilde geliştirildi. FULMAR, tek bir sistemle çoklu görev icrasını mümkün kılan yapısıyla dikkat çekiyor. Sistem, su üstü, kara ve hava hedeflerini eş zamanlı olarak tespit ve takip edebilme yeteneği sunarken, hava-hava ve hava-yer görevlerinde yüksek menzillerde çoklu hedef tespiti ve takibi sağlıyor. FULMAR ayrıca, hareketli kara hedeflerini anlık olarak belirleyebiliyor ve SAR görüntüleme ile yüksek çözünürlüklü yeryüzü haritaları oluşturabiliyor. Bulut altı görüntüleme kabiliyetine de sahip olan FULMAR, savunma sanayine önemli bir güç katacak.
SAVUNMA SANAYİ
23 Haziran 2026EKONOMİ
23 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
23 Haziran 2026GÜNDEM
23 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
23 Haziran 2026GÜNDEM
23 Haziran 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3572 kez okundu
2
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
3427 kez okundu
3
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
3422 kez okundu
4
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
3421 kez okundu
5
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3418 kez okundu