Milas’ta kömür madeni sahalarının genişletilmesi amacıyla Akbelen Ormanı çevresindeki tarım arazilerinin acele kamulaştırılmasına ilişkin önemli bir karar çıktı. Danıştay 6. Dairesi, söz konusu kamulaştırma kararına karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karar, bölgedeki kömür madeni faaliyetleri açısından kritik bir öneme sahip.
Hatırlanacağı üzere, Akbelen Ormanı yakınlarındaki Bağdamları, Çakıralan, Çamköy, İkizköy, Karacaağaç ve Karacahisar mahallelerindeki tarım arazilerinin acele kamulaştırılması kararı alınmış ve bu karar, bölge halkı tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Karara karşı 96 kişi tarafından dava açılmıştı. Dava kapsamında, mahkemenin bilirkişi incelemesi yapması ve 30 Mart’ta acele kamulaştırma kararı verilen parsellerde keşif yapılması planlanıyordu.
Danıştay’ın verdiği yürütmeyi durdurma kararı, acele kamulaştırma kararının uygulanmasını engelliyor. Danıştay, kararında, acele kamulaştırma uygulanmasını gerektirecek olağanüstü bir durumun ortaya konulamadığına dikkat çekti. Bu nedenle, acele kamulaştırma kararının hukuka uygun olmadığı sonucuna vardı.
Kararda ayrıca, acele kamulaştırma kararının uygulanması halinde giderilmesi güç veya imkânsız zararların doğabileceği değerlendirilerek, yürütmenin durdurulmasına hükmedildiği belirtildi. Bu durum, bölgedeki tarım arazilerinin ve yaşam alanlarının korunması açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Bu karar, Akbelen Ormanı ve çevresindeki kömür madeni faaliyetleri ile ilgili gelecekteki hukuki süreçler için de emsal teşkil edebilir. Danıştay’ın bu kararı, çevre ve yaşam hakkı savunucuları tarafından memnuniyetle karşılanırken, madencilik faaliyetleri açısından ise belirsizlik yaratmış durumda. Kararın detayları ve bundan sonraki süreç merakla bekleniyor.
Konuyla ilgili gelişmeler yakından takip edilmeye devam edecek. Kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik haberlerimiz sürecektir.
SAVUNMA SANAYİ
08 Mayıs 2026EKONOMİ
08 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
08 Mayıs 2026GÜNDEM
08 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
08 Mayıs 2026GÜNDEM
08 Mayıs 2026
1
Togg Bayilik Sistemine Geçiyor: İlk Etapta Beş İl Hedefte
5273 kez okundu
2
Ekonomist Eryılmaz’dan Kritik Piyasa Değerlendirmesi: Borsa İstanbul’da Baskı Sürüyor, Altın ve Gümüşte Dalgalanma Uyarısı
4677 kez okundu
3
Turizm Sektöründe 138 Milyon Lira Ceza
3869 kez okundu
4
BRICS+ Moda Zirvesi: Türk Modasının Küresel Etkisinin Artırılması
3331 kez okundu
5
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Politika Faizi İndirildi
3316 kez okundu