Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), hafta sonu düzenlenecek olan iki önemli sınavla gündeme geliyor. Yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlerin dil becerilerini ölçmek amacıyla ilk kez uygulanacak olan Elektronik Yabancı Dil Olarak Türkçe Sınavı (e-YDTS) ve lisansüstü eğitim için önemli bir basamak olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), binlerce adayın katılımıyla gerçekleşecek.
e-YDTS İlk Kez Uygulanacak
ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre, e-YDTS, Türkçeyi sınav ortamında ölçmek amacıyla ilk kez düzenlenecek. Sınav, Adana, Ankara, İstanbul ve İzmir’deki ÖSYM Elektronik Sınav merkezlerinde yapılacak. Sınav için 5 e-sınav salonu kullanılacak. 155 adayın başvurduğu e-YDTS, saat 13.35’te başlayacak. İki oturum ve dört bölümden oluşan sınavda adayların “Okuma”, “Dinleme”, “Konuşma” ve “Yazma” becerileri ölçülecek. Sorular, kelime bilgisi, dil bilgisi, çeviri ve okuduğunu anlama becerilerini ölçmeye yönelik olacak. Adaylar, sınava giriş belgelerine ÖSYM’nin “ais.osym.gov.tr” internet adresinden ulaşabilecekler. Kimlik kartını kaybeden veya nüfus cüzdanında eksiklik bulunan adaylar için ise il ve ilçe nüfus müdürlükleri sınav günleri açık olacak.
ALES 2026/1 Sınavı 81 İl ve Yurt Dışında Yapılacak
ALES 2026/1 ise pazar günü 81 ilin yanı sıra Lefkoşa ve Bişkek’te 94 sınav merkezinde gerçekleştirilecek. Sınavda, 445 bina ve 7 bin 178 salon kullanılacak. Saat 10.15’te başlayacak sınav için adaylar, saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmayacak. Sayısal ve sözel testlerde 50’şer sorunun yer alacağı sınavda adaylara 150 dakika süre verilecek. Süre verilmesi uygun görülen engelli adaylara ise 30 dakika ek süre tanınacak. Sayısal testi, adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme becerilerini, sözel testi ise sözel akıl yürütme becerilerini ölçmeye yönelik olacak. ALES sonuçları, Türkiye’de lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ve teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama programlarında kullanılacak. Sınav sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerli olacak.
ÖSYM Başkanı’ndan Açıklama
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ersoy, 2026 yılının ilk ALES uygulamasına 176 bin 823 adayın başvurduğunu belirtti. Prof. Dr. Ersoy, sınavlara katılacak tüm adaylara başarılar dileyerek, görevlilere de kolaylıklar diledi.
Kaynak: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
23 Haziran 2026EKONOMİ
23 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
23 Haziran 2026GÜNDEM
23 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
23 Haziran 2026GÜNDEM
23 Haziran 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3569 kez okundu
2
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
3424 kez okundu
3
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
3419 kez okundu
4
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
3418 kez okundu
5
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3414 kez okundu