TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, Adalet Bakanı Akın Gürlek ve İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin yemin ederek göreve başlamasına ilişkin TBMM Genel Kurulu oturumuna dair açıklamalarda bulundu. Bozdağ, yaptığı açıklamada, Anayasa ve İçtüzük hükümlerine göre hareket edildiğini ve herhangi bir usulsüzlük olmadığını belirtti.
Bozdağ, Anayasa’nın yürütme yetkisi ve görevinin Cumhurbaşkanı tarafından kullanılmasına ilişkin hükümlerine atıfta bulunarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasa’nın kendisine verdiği yetkileri kullandığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Adalet Bakanlığı’na Akın Gürlek’i ve İçişleri Bakanlığı’na Mustafa Çiftçi’yi atadığını hatırlatan Bozdağ, bu atamaların Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti.
Bakanların yemin etme sürecine de değinen Bozdağ, Cumhurbaşkanı’nın yeni atanan bakanların Anayasa ve İçtüzük’e uygun olarak yemin etmeleri için Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi’ni TBMM Başkanlığı’na gönderdiğini açıkladı. İçtüzük’ün ilgili maddelerine göre, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların, atandıkları tarihten sonra yapılan ilk birleşimde yemin etmeleri gerektiğini vurgulayan Bozdağ, TBMM Başkanvekili olarak Genel Kurul’da yaptığı yönetimin Anayasa ve İçtüzük’ün bu hükümlerine uygun olduğunu belirtti.
Bozdağ, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Cumhurbaşkanımız, yeni atanan bakanlarımızın Anayasa ve İçtüzük’e uygun yemin etmeleri için Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi’ni TBMM Başkanlığı’na göndermiştir. İçtüzük’e göre, ‘Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, atandıkları tarihten sonra yapılan ilk birleşimde andiçerler.’ TBMM Başkanvekili olarak Genel Kurulda yaptığım yönetim, Anayasa ve İçtüzük’ün bu amir hükümlerine uygundur. Anayasa ve İçtüzük hükümlerine aykırı bir iş ve işlem yapılmamıştır.” Bu açıklamalarla Bozdağ, bakanların yemin töreninin yasalara uygun bir şekilde gerçekleştiğini ve herhangi bir tartışmaya mahal olmadığını vurgulamış oldu.
Bu açıklama, özellikle yeni bakanların atanması ve yemin etmesi sürecinde ortaya çıkan bazı tartışmaları gidermeyi amaçlıyor. Bozdağ’ın açıklamaları, sürecin Anayasa ve İçtüzük’e uygunluğunu teyit ederek, kamuoyunu bilgilendirme ve olası yanlış anlaşılmaların önüne geçme amacı taşıyor. Kaynak: [https://www.trthaber.com/haber/gundem/bozdag-mecliste-anayasa-ve-ictuzuk-hukumlerine-aykiri-bir-is-ve-islem-yapilmamistir-934394.html](https://www.trthaber.com/haber/gundem/bozdag-mecliste-anayasa-ve-ictuzuk-hukumlerine-aykiri-bir-is-ve-islem-yapilmamistir-934394.html)
SAVUNMA SANAYİ
31 Mart 2026EKONOMİ
31 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
31 Mart 2026GÜNDEM
31 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
31 Mart 2026GÜNDEM
31 Mart 2026
1
Donald Trump’tan Küresel Ticarete Yeni Darbe: Tarifeler %15’e Yükseldi
98 kez okundu
2
Altın Fiyatları Denge Arayışında: Rekor Sonrası Dalgalanma ve Gelecek Beklentileri
92 kez okundu
3
Türkiye Otomotiv Pazarı Rekor Kırıyor: Yatırımlar Artarak Devam Edecek
91 kez okundu
4
Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Tıp Bayramı’nda ‘El-Kanun fi’t-Tıbb’ Hediyesi
90 kez okundu
5
Bakan Fidan’dan AP’ye Özel Röportaj: İran, İsrail ve Bölgesel Gelişmeler
86 kez okundu