Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) yaptığı açıklamada, İsrail’i Suriye’nin toprak bütünlüğünü sistematik olarak baltalamakla suçladı. Rus diplomat Maria Evstigneeva, İsrail’in işgal altındaki topraklardan çekilmeyi reddettiğini ve Suriye topraklarında düzenli olarak keyfi saldırılar düzenlediğini belirtti. Bu açıklamalar, BM’de “Orta Doğu’daki Durum” başlıklı aylık toplantıda yapıldı.
Evstigneeva, İsrail ordusunun Suriye’nin güney bölgelerinde baskınlar düzenlediğini, sivilleri kaçırdığını ve keyfi kontrol noktaları oluşturduğunu ifade etti. Ayrıca, İsrail’in saldırgan tutumunun Suriye ekonomisini olumsuz etkilediğini vurgulayarak, Kuneytra bölgesindeki tarım arazilerine bilinmeyen kimyasallar püskürtülmesi olayına dikkat çekti. Bu eylemin, bazı köylerdeki bitki örtüsünün yok olmasına ve buğday ile arpa ekinlerinin imhasına yol açtığını belirtti. Rus diplomat, bu durumun insani yardım kuruluşları tarafından değerlendirilmesini umduğunu dile getirdi.
Rusya, Suriye’deki geçiş sürecini ve ülkenin kuzeydoğusunun merkezi hükümetle birleşmesini olumlu karşıladığını belirtti. Evstigneeva, sürekli olarak birleşik ve dostane bir Suriye çağrısında bulunduklarını ve Şam’ın bu yöndeki çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Rusya, Suriye liderliğinin sivilleri koruma ve tüm vatandaşların kültürel ve dil haklarını savunma çabalarını desteklediğini de vurguladı. Fırat’ın doğusu ve genel olarak Suriye’deki istikrarın sağlanmasının, geniş tabanlı bir diyalogdan geçtiğinin altını çizdi.
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Yardımcısı Tammy Bruce da Suriye’nin egemen, birleşik ve komşularıyla barış içinde bir ülke olmasını istediklerini belirtti. Bruce, Suriye Cumhurbaşkanlığı’nın 2026 Yılı 13. Kararnamesi’nden duydukları memnuniyeti dile getirerek, bunun tam olarak uygulanmasını beklediklerini ifade etti. ABD’li diplomat, bu kararnamenin Kürtlerin Suriye’nin ayrılmaz bir parçası olduğunu teyit ettiğini ve güvenli bir gelecek için tam katılımlarını desteklediğini söyledi. Ayrıca, ABD’nin Suriye hükümetinin DEAŞ ile mücadeledeki sorumluluğunu üstlenmesini memnuniyetle karşıladığını da sözlerine ekledi. Bu açıklamalar, Suriye’deki gelişmelerin uluslararası arenada nasıl değerlendirildiğini ve farklı ülkelerin bu konudaki pozisyonlarını ortaya koymaktadır.
SAVUNMA SANAYİ
31 Mart 2026EKONOMİ
31 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
31 Mart 2026GÜNDEM
31 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
31 Mart 2026GÜNDEM
31 Mart 2026
1
Donald Trump’tan Küresel Ticarete Yeni Darbe: Tarifeler %15’e Yükseldi
98 kez okundu
2
Altın Fiyatları Denge Arayışında: Rekor Sonrası Dalgalanma ve Gelecek Beklentileri
92 kez okundu
3
Türkiye Otomotiv Pazarı Rekor Kırıyor: Yatırımlar Artarak Devam Edecek
91 kez okundu
4
Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Tıp Bayramı’nda ‘El-Kanun fi’t-Tıbb’ Hediyesi
90 kez okundu
5
Bakan Fidan’dan AP’ye Özel Röportaj: İran, İsrail ve Bölgesel Gelişmeler
86 kez okundu