NATO’nun Hollanda’daki Brunssum Müşterek Kuvvet Komutanlığı (JFC Brunssum) liderliğinde, Almanya ev sahipliğinde düzenlenen “Steadfast Dart 2026” tatbikatı tüm hızıyla devam ediyor. Müttefiklerin müşterek harekat kabiliyetini geliştirmeyi, yüksek hazırlık seviyesindeki kuvvetlerin hızlı sevk ve idaresini test etmeyi, komuta-kontrol mekanizmalarını doğrulamayı ve farklı kuvvetler arasında birlikte çalışabilirliği artırmayı hedefleyen tatbikatın deniz safhası, Kiel yakınlarındaki Baltık Denizi kıyısındaki Putlos eğitim ve tatbikat sahasında gerçekleştirildi.
Basın ve seçkin gözlemcilerin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, Türkiye, İspanya, Almanya ve İtalya başta olmak üzere 11 müttefik ülkeden deniz, hava ve kara unsurları müşterek sahile çıkartma harekatı icra etti. Tatbikat senaryosu, gerçeğe en yakın koşullarda tasarlandı. Bu kapsamda Türk Deniz Kuvvetleri Sualtı Taarruz Timi (SAT) ile İspanya Ordusu özel kuvvetleri, ortak operasyonla su altı engellerini etkisiz hale getirerek sızma harekatı gerçekleştirdi.
TCG Anadolu gemisinde konuşlu “Seahawk” ve “Super Cobra” tipi helikopterlerin havadan sağladığı destekle sahile ilerleyen SAT timi ve İspanyol özel kuvvetleri, zırhlı amfibi hücum araçlarının (ZAHA) çıkarma harekatı için bölgeyi güvenli hale getirdi. TCG Anadolu’dan gelen ZAHA’larla mekanize birlikler de sahilde kontrolü sağladı. TSK’nın etkin rol oynadığı tatbikatın deniz safhası, başarıyla tamamlanırken, sahadaki birliklerin performansı büyük beğeni topladı.
Tatbikatı, Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, NATO Brunssum Müşterek Kuvvetler Komutanlığı Komutanı General Ingo Gerhartz ve Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu birlikte izledi. Tatbikat, aynı zamanda Türk savunma sanayisinin geliştirdiği TCG Anadolu, Bayraktar TB3 SİHA ve ZAHA gibi önemli unsurların uluslararası arenada sergilenmesine de olanak sağladı.
Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, tatbikatın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Steadfast Dart 26’nın, 10 binden fazla personelin katılımıyla NATO’nun bu yılki en büyük tatbikatı olduğunu belirten Tatlıoğlu, Türk Deniz Kuvvetleri’nin tatbikata önemli bir katılım sağladığını vurguladı. Tatbikat, müttefik kuvvetlerin birlikte çalışabilirliğini artırması ve caydırıcılık unsuru oluşturması açısından büyük önem taşıyor. [Kaynak: TRT Haber]
SAVUNMA SANAYİ
13 Temmuz 2026EKONOMİ
13 Temmuz 2026SAVUNMA SANAYİ
13 Temmuz 2026GÜNDEM
13 Temmuz 2026SAVUNMA SANAYİ
13 Temmuz 2026GÜNDEM
13 Temmuz 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3822 kez okundu
2
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
3592 kez okundu
3
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3588 kez okundu
4
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
3587 kez okundu
5
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
3587 kez okundu