Güney Kore’yi sarsan bir kararla, Seul Merkez Bölge Mahkemesi, eski Devlet Başkanı Yoon’u sıkıyönetim ilanıyla ilgili davada suçlu buldu. Yonhap’ın haberine göre, mahkeme Yoon’un sıkıyönetim ilanının ardından Ulusal Meclisi işlevsiz hale getirmeyi hedeflediğini belirterek, eski devlet başkanını ayaklanmaya liderlik etmekten suçlu buldu. Yoon, bu karar ile birlikte hapis cezasına çarptırıldı.
Olaylar, 3 Aralık 2024’te Yoon’un muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlere karıştığı gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmesiyle başladı. Ancak Ulusal Meclis’in bu kararı kaldırması üzerine geri adım atmak zorunda kaldı. 14 Aralık 2024’te Ulusal Meclis’te yapılan oylamada Yoon’un azli istendi ve geçici olarak görevden uzaklaştırıldı.
Anayasa Mahkemesi, 4 Nisan 2025’te verdiği kararla Ulusal Meclis’in azil istemini kabul etti ve Yoon’un görevden alınmasını onayladı. Bu gelişmelerin ardından yapılan seçimleri ana muhalefetteki Demokratik Parti’nin (DP) adayı Lee Jae-myung kazandı ve 4 Haziran 2025’te Meclis’te yemin ederek resmen görevine başladı.
Özel yetkili savcılar, sıkıyönetim ilanına ilişkin davada Yoon’a idam cezası verilmesini talep etmişti. Ancak mahkemenin kararı, Güney Kore siyasetinde önemli bir dönüm noktası olarak kayıtlara geçti. Kararın ardından kamuoyunda çeşitli yorumlar yapılırken, Yoon’un avukatları karara itiraz etme olasılığını değerlendiriyor.
Bu dava, Güney Kore’nin yakın tarihindeki en önemli siyasi olaylardan biri olarak kabul ediliyor. Mahkemenin kararı, ülkenin demokratik kurumlarına ve hukuk sistemine olan güveni yeniden değerlendirme ihtiyacını da beraberinde getirdi.
Kaynak: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
08 Nisan 2026EKONOMİ
08 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
08 Nisan 2026GÜNDEM
08 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
08 Nisan 2026GÜNDEM
08 Nisan 2026
1
Donald Trump’tan Küresel Ticarete Yeni Darbe: Tarifeler %15’e Yükseldi
113 kez okundu
2
Türkiye’den Kakao İhracatında Rekor: 5 Yılda %114,7 Artış
107 kez okundu
3
Türkiye Otomotiv Pazarı Rekor Kırıyor: Yatırımlar Artarak Devam Edecek
100 kez okundu
4
Altın Fiyatları Denge Arayışında: Rekor Sonrası Dalgalanma ve Gelecek Beklentileri
99 kez okundu
5
Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Tıp Bayramı’nda ‘El-Kanun fi’t-Tıbb’ Hediyesi
95 kez okundu