DOLAR 43,8359 0.16%
EURO 51,6656 0.07%
ALTIN 7.125,831,27
BITCOIN 29474751.07865%
Mersin
15°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Türkistan’da Türk Dünyası Ekonomisi Buluştu: Ticaret ve İş Birliği Vurgusu
5 okunma

Türkistan’da Türk Dünyası Ekonomisi Buluştu: Ticaret ve İş Birliği Vurgusu

ABONE OL
20 Şubat 2026 17:16
Türkistan’da Türk Dünyası Ekonomisi Buluştu: Ticaret ve İş Birliği Vurgusu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk Dünyası’nın manevi başkenti Türkistan, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Ekonomi ve Ticaret Bakanları 14. Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Kazakistan Ulusal Ekonomi Bakan Yardımcısı Asan Darbayev’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, üye ülkeler arasındaki ticaretin artırılması, ulaştırma ağlarının geliştirilmesi ve dijital ticaretin yaygınlaştırılması gibi kritik konular ele alındı. Türkiye’den Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Azerbaycan’dan Ekonomi Bakan Yardımcısı Rovnag Abdullayev, Kırgızistan’dan Ekonomi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Sultan Ahmatov, Özbekistan’dan Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Hurram Teşabayev, TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev ve Türk Yatırım Fonu Başkanı Bağdat Amreyev toplantıya katılım gösterdi.

Toplantıda, Doğu ile Batı arasındaki önemli bir koridor olan Orta Koridor’un stratejik önemi vurgulanarak, bu güzergahın TDT ülkeleri arasındaki ticareti artırma potansiyeline dikkat çekildi. Açılış konuşmasında Darbayev, toplantının Türkistan’da düzenlenmesinin sembolik anlamını vurgulayarak, TDT’nin ticari bağları güçlendiren etkin bir iş birliği platformuna dönüştüğünü belirtti. Darbayev, “2025 yılı sonuçlarına göre, TDT ülkeleri arasındaki karşılıklı ticaret hacmi 11,9 milyar ABD dolarını aşmıştır.” dedi.

Kazakistan’ın son 20 yılda TDT ülkelerinden 6,3 milyar doların üzerinde doğrudan yabancı yatırım çektiği ve TDT ülkelerine yaklaşık 5 milyar dolarlık yatırım yaptığı kaydedildi. Kazakistan’da TDT ülkeleri sermayesiyle 12 binden fazla şirket ve 1300’den fazla ortak girişimin faaliyet gösterdiği belirtildi. Bu durumun, ticaret ve sanayi iş birliğinin gelişimine önemli katkı sağladığına işaret edildi.

Toplantı kapsamında, Kazakistan’ın Türkistan bölgesinin ekonomik ve yatırım potansiyeli de tanıtıldı. Türkistan Eyaleti Valisi Nuralhan Kuşerov, bölgenin yatırım ve turizm potansiyelini TDT ülkeleri ile stratejik ortaklığa dönüştürme hedeflerini dile getirdi. Kuşerov, Türkistan bölgesinin tarım, sanayi ve turizmdeki potansiyelinin yanı sıra, uranyum, altın, demir cevheri, kömür ve fosforit gibi doğal kaynaklar açısından da zengin olduğunu vurguladı. Bölgenin Orta Asya pazarlarına yakınlığı sayesinde yatırımcılara geniş bir tüketici pazarına erişim imkanı sunduğunu belirten Kuşerov, ayrıca TDT ülkeleri arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğini güçlendirmek amacıyla kurulan ‘TURAN’ Özel Ekonomik Bölgesi’nin de bölgede bulunduğunu ifade etti.

Toplantıda taraflar, ekonomik iş birliğini daha da derinleştirmek için çeşitli kararlar aldı. Toplantı, Türk dünyası ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerin güçlenmesi ve bölgesel kalkınma için önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Kaynak: TRT Haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r