Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Washington’da yapacağı görüşmenin ardından Türkiye-ABD ilişkilerinin güçleneceğini açıkladı. Bolat, bu gelişmenin iki ülke arasındaki ticareti de olumlu etkileyeceğini vurguladı.
Bolat, şu anda yıllık 35 milyar dolar olan ve yıl sonunda 40 milyar dolara ulaşması beklenen karşılıklı ticareti, liderlerin 100 milyar dolara çıkarma hedefini hatırlattı. Bu hedefe ulaşmak için ticaretin etkin ve engelsiz bir şekilde devam etmesinin önemini belirtti. ABD’nin dış ticaret ve gümrük vergileri konularında yerli üretimi önceleyen kararlar aldığını ve bunun Türkiye’yi de etkilediğini anlattı. Ancak, Türkiye’nin bu durumdan nispeten daha az etkilendiğini de sözlerine ekledi.
Bakan Bolat, ABD’nin çelik, alüminyum, bakır, otomotiv ve tekstil ürünlerine uyguladığı ek gümrük vergilerinin müzakere edildiğini bildirdi. Bununla birlikte, Türkiye’nin geçtiğimiz günlerde 21 ürün grubunda ABD’ye uygulanan ek mali yükümlülükleri kaldırdığını ve otomotiv vergisinde kısmi bir indirim başlattığını açıkladı. Bu adımların, 100 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşmak için atılan önemli adımlar olduğunu vurguladı. Müzakerelerin olumlu sonuçlanması için çaba sarf ettiklerini belirtti.
Doğrusu, Türkiye’nin siyasi istikrarı ve ekonomik başarıları sayesinde küresel alanda yükseliş gösterdiğini anlatan Bolat, ekonomik gücün uluslararası saygıyı artırdığını ifade etti. Bolat, ülkeye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gösterilen saygıyı, dünyanın her yerinden insanların Türkiye ile iş yapmak istediğinin bir göstergesi olarak yorumladı. Ayrıca, Amerikalı şirketlerin yeni yatırımlar için olumlu bir yaklaşım sergilediğini aktardı.
Son olarak, Bolat, Washington’daki Erdoğan-Trump görüşmesinin ardından Türkiye-ABD ilişkilerinin daha da güçleneceğini ve hız kazanacağını yineledi. Bu konuda gerekli çalışmaları sürdüreceklerini bildirdi. Böylece, iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da derinleşmesi bekleniyor.
SAVUNMA SANAYİ
03 Haziran 2026EKONOMİ
03 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
03 Haziran 2026GÜNDEM
03 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
03 Haziran 2026GÜNDEM
03 Haziran 2026
1
Togg Bayilik Sistemine Geçiyor: İlk Etapta Beş İl Hedefte
5413 kez okundu
2
Ekonomist Eryılmaz’dan Kritik Piyasa Değerlendirmesi: Borsa İstanbul’da Baskı Sürüyor, Altın ve Gümüşte Dalgalanma Uyarısı
4819 kez okundu
3
Turizm Sektöründe 138 Milyon Lira Ceza
4021 kez okundu
4
BRICS+ Moda Zirvesi: Türk Modasının Küresel Etkisinin Artırılması
3481 kez okundu
5
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Politika Faizi İndirildi
3467 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.