Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), sosyal medya platformlarında dolaşan ve kamuoyunda endişeye yol açan, Kandilli Rasathanesi’nin İstanbul’daki jeomanyetik istasyonunun kapatıldığı iddialarına açıklık getirdi. DMM’nin Nsosyal hesabından yapılan açıklamada, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.
İddialarda, Kandilli Rasathanesi’nin İstanbul’daki jeomanyetik istasyonunun kapatıldığı ve deprem tahminleri için İstanbul ve İznik’teki iki istasyona da ihtiyaç olduğu yönünde paylaşımlar yer alıyordu. DMM, bu iddiaların bilimsel gerçeklerle örtüşmediğini vurgulayarak, kamuoyunu doğru bilgilendirme sorumluluğunu yerine getirdi.
DMM açıklamasında, bahse konu işlemin bir kapatma olmadığı, teknik bir modernizasyon ve yer değişikliği olduğu ifade edildi. İstanbul’da artan manyetik gürültü ve kirlilik nedeniyle, uluslararası ölçüm standartlarının korunması amacıyla ölçümlerin daha izole bir alan olan İznik İstasyonu’na aktarıldığı belirtildi. Bu sayede, jeomanyetik veri akışında hiçbir zaman kesinti yaşanmadığı vurgulandı. Hatta geçiş sürecinde İstanbul-Kandilli (ISK) ve İznik (IZN) istasyonları bir süre eş zamanlı olarak çalıştırıldı.
Açıklamada ayrıca, jeomanyetik verilerin tek başına deprem yerini, zamanını ve büyüklüğünü önceden belirlemeye yeterli olmadığına dikkat çekildi. Bu yöndeki iddiaların bilimsel bir dayanağının bulunmadığı belirtilerek, kamuoyunun spekülasyon içeren, korku ve panik oluşturma amacı güden paylaşımlara itibar etmemesi gerektiği hatırlatıldı.
DMM’nin bu açıklaması, sosyal medyada hızla yayılan dezenformasyonun önüne geçmek ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Yetkililer, vatandaşları güvenilir kaynaklardan bilgi almaya ve asılsız iddialara itibar etmemeye çağırdı.
Kaynak: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
13 Mayıs 2026EKONOMİ
13 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
13 Mayıs 2026GÜNDEM
13 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
13 Mayıs 2026GÜNDEM
13 Mayıs 2026
1
Bakan Çiftçi’den Sahipsiz Hayvan Açıklaması: Toplama İşlemi Hızla Devam Ediyor
575 kez okundu
2
İran Krizi Küresel Ekonomiyi Sarsarken: Hangi Sektörler Rekor Kâr Elde Ediyor?
570 kez okundu
3
BM: İsrail’in Batı Şeria’daki Eylemleri Sonucunda On Binlerce Filistinli Yerinden Edildi
569 kez okundu
4
İstanbul’da Trafik Düzeni: 3 İlçede Etkinlikler Nedeniyle Kapanacak Yollar ve Alternatif Güzergahlar
567 kez okundu
5
İsrail’in Gazze’deki Şati Mülteci Kampı’na Saldırısı: Çok Sayıda Yaralı ve Evler Yıkıldı
564 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.