Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ile karşılıklı saygı ve stratejik ortaklık temelinde geliştirilen politikalar çerçevesinde, yarın Etiyopya’nın başkenti Adis Ababa’ya önemli bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi ve bölgesel iş birliğinin artırılması açısından büyük önem taşıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yarın saat 14.00 sularında Adis Ababa’ya ulaşması bekleniyor. Ziyaretin ilk adımı, Etiyopya’nın bağımsızlık ve galibiyet sembolü olan Adva Anıtı’nı ziyaret olacak. Erdoğan, Habeşistan-İtalya savaşı sonrası kazanılan zaferin anısına dikilen anıta çelenk bırakacak ve ardından resmi temaslarına başlayacak.
Ulusal Saray’da Başbakan Abiy Ahmed Ali tarafından resmi törenle karşılanacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili görüşmelerde Türkiye-Etiyopya ilişkilerini tüm yönleriyle ele alacak. Liderler, baş başa yapacakları görüşmenin ardından heyetler arası görüşmelere geçerek stratejik iş birliği alanlarını masaya yatıracak. Görüşmelerde, Afrika Boynuzu ve genel olarak Afrika kıtasındaki bölgesel meseleler ile küresel gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunulacak.
Özellikle, Aralık 2024’te Ankara’da imzalanan ve Etiyopya ile Somali arasındaki krizi sona erdiren “Ankara Anlaşması” sonrası gelinen son durumun da liderlerin gündeminde olması bekleniyor. Bu anlaşma, bölgedeki istikrarın sağlanması ve barış sürecinin desteklenmesi açısından kritik bir öneme sahip.
Görüşmelerin ardından, iki ülke arasında çeşitli alanlarda iş birliği anlaşmaları imzalanması planlanıyor. İmza töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Abiy Ahmed Ali, düzenleyecekleri ortak basın toplantısıyla ziyaretin sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacak. Ziyaret, iki ülke arasındaki ticaret, yatırım, savunma, eğitim ve kültür gibi çeşitli alanlardaki iş birliğini daha da ileriye taşıyacak adımların atılmasına zemin hazırlayacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, onuruna Adis Ababa Uluslararası Kongre Merkezi’nde verilecek akşam yemeğine katıldıktan sonra günübirlik ziyaretini tamamlayarak yurda dönecek. Bu ziyaret, Türkiye’nin Afrika kıtası ile olan ilişkilerini güçlendirme ve kıtadaki etkisini artırma stratejisinin önemli bir parçası olarak değerlendiriliyor.
SAVUNMA SANAYİ
20 Mayıs 2026EKONOMİ
20 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
20 Mayıs 2026GÜNDEM
20 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
20 Mayıs 2026GÜNDEM
20 Mayıs 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
1591 kez okundu
2
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
1570 kez okundu
3
Kadıköy Sahrayıcedit’te Oto Galeride Korkutan Yangın: 4 Araç Kullanılamaz Hale Geldi
1560 kez okundu
4
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
1558 kez okundu
5
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
1553 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.