Birleşmiş Milletler (BM), Somali’deki insani durumun endişe verici boyutlara ulaştığını belirterek, acil yardım çağrısında bulundu. New York’taki BM Genel Merkezi’ne video konferans yoluyla bağlanan yetkililer, Somali’de nüfusun önemli bir bölümünün açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu.
BM yetkilisi Smith, gazetecilere yaptığı açıklamada, mart ayı itibarıyla Somali nüfusunun üçte birini oluşturan 6,5 milyon kişinin kriz seviyesinde açlıkla mücadele ettiğini belirtti. Bu rakamın içinde, en savunmasız durumda olan iki milyon kadın, erkek ve çocuğun şiddetli açlıkla karşı karşıya kalmasının beklendiğinin altını çizdi. Smith, beslenme yetersizliğinin de giderek derinleştiğine dikkat çekerek, 2026 yılında beş yaşın altındaki 1,8 milyondan fazla çocuğun akut beslenme yetersizliğiyle karşı karşıya kalacağını ve bunların yarım milyonunun şiddetli beslenme yetersizliği yaşayacağını tahmin ettiklerini ifade etti.
Smith, Somali’de iki yağmur mevsiminin de kurak geçtiğine işaret ederek, ülkede devam eden çatışma ve güvensizliğin yanı sıra, Dünya Gıda Programı (WFP) dahil olmak üzere insani yardım kuruluşlarının ciddi kaynak eksikliğiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Acil Durum Direktörü Rein Paulsen de, Somali’deki kuraklığın yıkıcı etkisine dikkat çekti. Paulsen, son ana tahıl hasadının 1995 ile 2025 yılları arasındaki uzun vadeli ortalamanın yüzde 83 altında kaldığını belirtti. Kuraklığın mahsul ve hayvan kayıplarına yol açtığını ve insanların yer değiştirmesine neden olduğunu söyleyen Paulsen, kriz veya daha kötü koşullarda yaşayan 6,5 milyon insanın yarısının geçiminin doğrudan tarım ve hayvancılığa bağlı olduğunu ifade etti.
İnsani yardımlardaki finansal destek eksikliğine de dikkat çeken Paulsen, en savunmasız, yüksek riskli ve yeterince hizmet alamayan kırsal kesimdeki bir milyon insanı desteklemek için 85 milyon ABD dolarına ihtiyaç duyduklarını, ancak ellerinde sadece 6 milyon dolar olduğunu belirtti. Paulsen, insani yardım kaynaklarının acilen finanse edilmemesi halinde ihtiyaç sahiplerini etkileyecek kesintilere gitmek zorunda kalacakları uyarısında bulunarak, üye ülkelere destek olmaları çağrısında bulundu.
Kaynak: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
28 Mayıs 2026EKONOMİ
28 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
28 Mayıs 2026GÜNDEM
28 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
28 Mayıs 2026GÜNDEM
28 Mayıs 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
2651 kez okundu
2
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
2601 kez okundu
3
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
2590 kez okundu
4
Kadıköy Sahrayıcedit’te Oto Galeride Korkutan Yangın: 4 Araç Kullanılamaz Hale Geldi
2590 kez okundu
5
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
2585 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.