Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, Euro Bölgesi’nde yüksek enflasyonla mücadelenin sonuç verdiğini belirtti. Lagarde, enflasyonun Ekim 2022’de yüzde 10,6 ile zirve yaptıktan sonra Ocak ayında yüzde 1,7’ye gerilemesinde ECB’nin kararlı para politikasının etkili olduğunu vurguladı. Habertürk’ün haberine göre, Lagarde, enflasyonu düşürme çabalarının meyvesini verdiğini ve orta vadede enflasyonun yüzde 2 hedefinde istikrar kazanmasını beklediklerini ifade etti.
Lagarde, savunma, altyapı ve dijital teknolojilere yapılan yatırımların büyümeyi desteklemesini beklerken, yüksek gümrük vergileri, güçlü avro ve küresel istikrarsızlık nedeniyle ticaret ortamının zorlu olmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi. Bu nedenle, ECB’nin bu ayki para politikası toplantısında 3 temel faiz oranını değiştirmediğini hatırlattı. ECB’nin, uygun para politikası duruşunu belirlemek için veriye dayalı ve toplantıdan toplantıya değişen bir yaklaşım izlemeye devam edeceğini belirten Lagarde, faiz kararlarını alırken ekonomik ve finansal verileri, enflasyon görünümünü ve riskleri göz önünde bulunduracaklarını söyledi.
Lagarde, konuşmasında vatandaşların gerçek ile algılanan enflasyon arasındaki farkı hissettiğine dikkat çekti. Enflasyon algılarının, insanların son fiyat değişiklikleri hakkındaki inançlarını tanımladığını ve genellikle ölçülen enflasyondan daha yüksek olduğunu belirtti. Tüketici anketlerine göre, Euro Bölgesi’nde algılanan enflasyonun, ortalama ölçülen enflasyonun 1,2 puan üzerinde olduğunu ifade etti. Lagarde, bu algıların ekonomik davranışı etkilediğini, tüketim, tasarruf kararlarını ve ücret taleplerini etkileyebileceğini ve bunun da toplam ekonomik aktiviteyi ve enflasyon dinamiklerini etkileyebileceğini vurguladı. Enflasyon algılarının gelecekteki enflasyon beklentilerini şekillendirdiğini ve kurumlara olan kamu güvenini etkileyebileceğini belirten Lagarde, ECB’nin hane halklarının enflasyon algılarına büyük önem verdiğini, bunun sadece ekonomik faaliyetler üzerindeki etkisinden değil, aynı zamanda vatandaşların güvenini kazanma gerekliliğinden kaynaklandığını söyledi.
ECB Başkanı, ileriye dönük olarak, Euro Bölgesi’nde enflasyonun düşmeye devam etmesini ve 2026 sonlarında yüzde 2’nin biraz üzerinde seyretmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.
SAVUNMA SANAYİ
02 Haziran 2026EKONOMİ
02 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
02 Haziran 2026GÜNDEM
02 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
02 Haziran 2026GÜNDEM
02 Haziran 2026
1
Togg Bayilik Sistemine Geçiyor: İlk Etapta Beş İl Hedefte
5405 kez okundu
2
Ekonomist Eryılmaz’dan Kritik Piyasa Değerlendirmesi: Borsa İstanbul’da Baskı Sürüyor, Altın ve Gümüşte Dalgalanma Uyarısı
4810 kez okundu
3
Turizm Sektöründe 138 Milyon Lira Ceza
4010 kez okundu
4
BRICS+ Moda Zirvesi: Türk Modasının Küresel Etkisinin Artırılması
3474 kez okundu
5
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Politika Faizi İndirildi
3460 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.