Türkiye Cumhuriyeti ile Vatikan Şehir Devleti arasında kara para aklama, bağlantılı öncül suçlar ve terörizmin finansmanıyla mücadelede iş birliği yapılmasına yönelik önemli bir adım atıldı. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı Kararı ile söz konusu mutabakat muhtırası Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Karara göre, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Vatikan Şehir Devleti Denetim ve Finansal Birliği Otoritesi (ASIF), işbirliği ve karşılıklı menfaat anlayışı çerçevesinde hareket edecek. Bu iş birliği, her iki ülkenin yetkili makamları tarafından soruşturma ve kovuşturma başlatılmasına yol açabilecek bilgilerin paylaşılmasını hedefliyor. Özellikle şüpheli kara para aklama, bağlantılı öncül suçlar ve terörizmin finansmanı hakkındaki analizlerin kolaylaştırılması amaçlanıyor.
Taraflar, mütekabiliyet ilkesine dayalı olarak, sahip oldukları veya elde edebilecekleri en geniş kapsamdaki bilgileri, kendiliğinden veya talep üzerine serbestçe paylaşacaklar. Bu sayede, finansal suçlarla daha etkin bir mücadele yürütülmesi ve uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Bu anlaşma, Türkiye’nin uluslararası finansal suçlarla mücadeledeki kararlılığının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. MASAK ve ASIF arasındaki iş birliği, her iki ülkenin de finansal sistemlerinin güvenliğini sağlamaya ve yasa dışı faaliyetlerin önüne geçmeye yönelik önemli bir adım olacak. Bilgi paylaşımı, şüpheli işlemleri tespit etme, soruşturmaları derinleştirme ve suçluların yakalanmasını sağlama konusunda kritik bir rol oynayacak.
Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren bu mutabakat muhtırası, Türkiye’nin uluslararası arenada finansal suçlarla mücadeledeki etkinliğini artıracak ve benzer anlaşmaların önünü açabilecektir. Bu iş birliği, aynı zamanda her iki ülkenin de uluslararası standartlara uyum sürecini destekleyecek ve finansal sistemlerinin şeffaflığını artıracaktır.
Kaynak: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
17 Nisan 2026EKONOMİ
17 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
17 Nisan 2026GÜNDEM
17 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
17 Nisan 2026GÜNDEM
17 Nisan 2026
1
Türkiye’den Kakao İhracatında Rekor: 5 Yılda %114,7 Artış
131 kez okundu
2
Donald Trump’tan Küresel Ticarete Yeni Darbe: Tarifeler %15’e Yükseldi
125 kez okundu
3
Türkiye Otomotiv Pazarı Rekor Kırıyor: Yatırımlar Artarak Devam Edecek
108 kez okundu
4
Altın Fiyatları Denge Arayışında: Rekor Sonrası Dalgalanma ve Gelecek Beklentileri
106 kez okundu
5
Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Tıp Bayramı’nda ‘El-Kanun fi’t-Tıbb’ Hediyesi
101 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.