DOLAR 45,4098 0.24%
EURO 53,5661 0.56%
ALTIN 6.874,790,87
BITCOIN 36382170.64767%
Mersin
26°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Antalya Falezlerinde Kaçak İşgal Alarmı: 26 Noktada Yasa Dışı Yapılaşma Tespit Edildi
66 okunma

Antalya Falezlerinde Kaçak İşgal Alarmı: 26 Noktada Yasa Dışı Yapılaşma Tespit Edildi

ABONE OL
3 Mart 2026 11:55
Antalya Falezlerinde Kaçak İşgal Alarmı: 26 Noktada Yasa Dışı Yapılaşma Tespit Edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antalya’nın eşsiz ‘Tufa Kıyı Falezleri’nde kaçak yapılaşma sorunu büyüyor. DHA’nın haberinin ardından yapılan incelemelerde, 26 farklı noktada kaçak işgaller tespit edildi. Muratpaşa Kaymakamlığı ve Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı tarafından yürütülen denetimlerde, evsizlerin barakalarından lüks otellerin plaj yapılarına, kaçak asansörlerden kayalıklar içine yapılan tünellere kadar birçok yasa dışı yapıya rastlandı. Bu gelişmeler, Antalya’nın simgesi olan falezlerin korunması gerekliliğini bir kez daha gündeme getirdi.

Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı tarafından hazırlanan rapor, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa Belediyesi ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’ne gönderildi. Raporda, kaçak yapıların falezlerin doğal yapısına zarar verdiği ve bölgenin jeoturizm potansiyelini tehlikeye attığı belirtiliyor.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Nihat Dipova, Antalya falezlerinin önemine dikkat çekerek, bu eşsiz doğal yapının korunması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Dipova, “Antalya ‘Tufa Kıyı Falezleri’, bu özelliğiyle dünyada tek. Falez nadir bulunan bir yapıdır, kıymetlidir. Tufa kayacı da nadir bir kayaçtır, o da kıymetlidir. Ama bunların ikisini bir araya getirdiğimizde hatta bunun üzerine falezin sürekliliğini de eklediğimizde dünyada 9 kilometre sadece suyla temas halinde olan bir kıyı falezi var. Bunların üniform bir yüksekliği var, 35 metre civarında. Bunları da eklersek kıymeti daha da artıyor. Hem dünyada tek hem de çok kıymetli” dedi.

Falezlerin Antalya’nın turizm kimliği için taşıdığı değere değinen Prof. Dr. Dipova, “Antalya’yı ziyaret edenlerin aklında ilk olarak falezler kalır. Jeoturizm değeri katlanarak artıyor. Bunu ön plana çıkarmamız ve Antalya’nın simge değerini korumamız lazım” ifadelerini kullandı. Falezlerle ilgili çalışmalarının 15-20 yıl öncesine dayandığını belirten Dipova, “Bakış açımızı değiştirip bu falezleri koruyup, simge değerini daha da öne çıkarmamız gerekiyor” şeklinde konuştu. Bu durum, turizm geliri elde etme çabalarının ötesinde, doğal ve kültürel mirasın korunmasının önemini ortaya koyuyor. Kaynak: Habertürk

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.