ABD Başkanı Donald Trump, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile Oval Ofis’te yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gündemin önemli maddelerinden biri olan İran ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Trump, ABD’nin İran’la savaşa İsrail tarafından sokulduğu yönündeki iddialara kesin bir dille “hayır” cevabını verdi. Ancak, ilginç bir itirafta bulunarak, “Aslında onları (İsrail’i) ben zorlamış olabilirim. Benim görüşüm, onların (İran’ın) ilk saldırıyı yapacağı yönündeydi. Biz saldırmasak onlar saldıracaktı, ilk saldırıyı onlar yapacaktı.” şeklinde konuştu. Trump, ilk saldırıyı İran’ın yapacağından emin olduğunu belirterek, bu durumun önüne geçmek için ilk adımı kendilerinin attığını savundu.
Trump, “Eğer bir şey yaptıysam, İsrail’i ben zorlamış olabilirim ama İsrail zaten hazırdı. Biz de hazırdık. Çok güçlü bir etki yarattık çünkü sahip oldukları neredeyse her şey yok edildi.” ifadeleriyle İran’a karşı uygulanan askeri stratejiyi değerlendirdi. İran’ı çok şiddetli şekilde vurduklarını anlatan Trump, Tahran’ın hava savunma sistemlerinin, donanmasının ve diğer birçok silah sisteminin yok edildiğini söyledi. ABD’nin silah envanteri konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını belirten Trump, “Bu savaşta kullandığımız sınırsız orta ve üst düzey mühimmatımız var, gerçekten sınırsız bir mühimmat kaynağımız var.” dedi.
Toplantıda, ABD’nin en kötü senaryosunun ne olabileceği sorusuna ise Trump, “En kötü senaryo, bunu yapıp sonra önceki kişi kadar kötü birinin görevi devralması olurdu. Bu gerçekleşebilir ama biz bunun olmasını istemiyoruz.” şeklinde yanıt verdi.
Öte yandan Trump, ABD üslerini kullanma konusunda İspanya’ya yönelik sert ifadeler kullandı. İspanya’nın üslerini ABD’ye kullandırmamasına tepki gösteren Trump, bu ülke ile ticari ve ekonomik ilişkileri kesebilecekleri mesajını verdi. “İspanya şu an berbat durumda. Aslında, (Hazine Bakanı Scott Bessent) Scott’a İspanya ile tüm ticari ilişkileri kesmesini söyledim.” dedi. Avrupa ülkelerinin İran sürecinde ABD ve İsrail’e daha fazla destek vermesi gerektiğini savunan Trump, bu konuda İngiltere’ye de yüklendi. İngiltere’nin, ABD üssünün de yer aldığı Diego Garcia Adası’nı yüz yıllığına kiralama sürecine ilişkin, “İngiltere de işbirliğinden oldukça uzak. İngiltere’nin tavrı şok edici ama Churchill döneminde yaşamıyoruz. Diego Garcia Adası’nı yüz yıllığına aptalca kiraladılar.” ifadelerini kullandı. Orta Doğu’da mahsur kalan Amerikan vatandaşları için ne yapacakları sorusuna ise Trump, “Açıkçası her şey çok hızlı oldu.” yanıtını verdi.
SAVUNMA SANAYİ
09 Mayıs 2026EKONOMİ
09 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
09 Mayıs 2026GÜNDEM
09 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
09 Mayıs 2026GÜNDEM
09 Mayıs 2026
1
Bakırköy’de Korkunç Kaza: Kontrolden Çıkan Otomobil Kafeye Daldı, 6 Yaralı
189 kez okundu
2
Emniyet Genel Müdürlüğü’ne Nevşehir Valisi Ali Fidan Atandı: Yeni Atamalar Resmi Gazete’de
189 kez okundu
3
İtalya, Gazze’ye Yönelen Filoya Müdahale Üzerine İsrail ve Yunanistan’dan Bilgi İstedi
186 kez okundu
4
Küresel Sumud Filosu’na İsrail Müdahalesi: Gazze’ye Yardım Taşıyan Gemiler Engellendi
186 kez okundu
5
Türkiye’den Kakao İhracatında Rekor: 5 Yılda %114,7 Artış
173 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.