ABD ile İran arasındaki gerilim tırmanırken, gelişmeler dikkatle takip ediliyor. ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth’in “İran’a yönelik saldırılar çarpıcı biçimde artacak” açıklaması sonrası, “Bone” lakaplı B-1 Lancer tipi dev bombardıman uçağı, Cuma akşamı İngiltere’deki RAF Fairford üssüne iniş yaptı. Bu gelişme, bölgedeki tansiyonu daha da yükseltti.
Eski ABD Başkanı Donald Trump, hafta başında Oval Ofis’te yaptığı açıklamada, İngiltere’nin başlangıçtaki kısıtlamaları nedeniyle ABD uçaklarının saldırı gerçekleştirmek için “ekstra saatlerce uçmak” zorunda kaldığını belirterek Londra yönetimine sitem etmişti. Ancak İngiltere Başbakanı Starmer, RAF Fairford ve Hint Okyanusu’ndaki Diego Garcia üslerinin kullanımına onay verdi. Starmer, parlamentoda yaptığı konuşmada, hükümetin “göklerden rejim değişikliği” yöntemine inanmadığını vurguladı.
Military analist Justin Crump, B-1 Lancer’ın dünyanın en önemli bombardıman uçaklarından biri olduğunu ve Fairford üzerinden operasyon yapmanın, ABD’den İran’a gidip gelmekten çok daha verimli olduğunu belirtti. Bu durum, olası bir askeri müdahale için önemli bir lojistik avantaj sağlıyor.
İsrail ve İran arasındaki çatışmalar sekizinci gününe girerken, Trump’ın İran için “koşulsuz teslimiyet dışında bir anlaşma yok” ifadesi, bölgedeki gerilimi daha da artırdı. Bu açıklamanın ardından Tahran’da patlama sesleri duyuldu.
Öte yandan İngiltere, Güney Kıbrıs’taki Akrotiri (Ağrotur) üssüne düzenlenen dron saldırıları sonrası askeri varlığını artırmadığı gerekçesiyle eleştiriliyor. Başbakan Starmer, bölgeye ek savaş uçakları, helikopterler ve bir destroyer gönderildiğini açıkladı. Bu kapsamda hava savunma kabiliyetine sahip HMS Dragon savaş gemisinin önümüzdeki hafta Kıbrıs’a doğru yola çıkması bekleniyor.
Bölgedeki çatışmalar nedeniyle binlerce uçuş iptal edilirken, İngiliz vatandaşlarını tahliye etmek için hükümet tarafından kiralanan ikinci uçak Cumartesi gece yarısı Gatwick Havalimanı’na iniş yaptı. Umman’ın başkenti Muskat’tan kalkan uçağın ardından, Etihad ve Emirates gibi hava yolu şirketleri de kısıtlı hizmet vermeye devam edeceklerini bildirdi.
Bu gelişmeler, Orta Doğu’daki istikrarsızlığın daha da derinleştiğinin bir göstergesi olarak yorumlanıyor. Uluslararası toplum, bölgedeki gerilimin tırmanmaması için diplomatik çabalarını artırmalıdır.
SAVUNMA SANAYİ
22 Nisan 2026EKONOMİ
22 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
22 Nisan 2026GÜNDEM
22 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
22 Nisan 2026GÜNDEM
22 Nisan 2026
1
Türkiye’de Evlilik ve Boşanma İstatistikleri: 2025 Yılında Evlenme Oranları Düşerken, Boşanmalar Arttı
141 kez okundu
2
Türkiye’den Kakao İhracatında Rekor: 5 Yılda %114,7 Artış
140 kez okundu
3
Donald Trump’tan Küresel Ticarete Yeni Darbe: Tarifeler %15’e Yükseldi
130 kez okundu
4
Türkiye Otomotiv Pazarı Rekor Kırıyor: Yatırımlar Artarak Devam Edecek
112 kez okundu
5
Altın Fiyatları Denge Arayışında: Rekor Sonrası Dalgalanma ve Gelecek Beklentileri
109 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.