Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bağımlılıkla mücadele kapsamında yürüttüğü eğitim programlarıyla milyonlarca kişiye ulaşarak farkındalık yaratmaya devam ediyor. Bakanlık, bağımlılık türlerinin önlenmesi, zararlarına ilişkin farkındalık oluşturulması ve bağımlılık sonrası bireylerin topluma yeniden kazandırılması amacıyla çeşitli eğitimler düzenliyor.
Bu kapsamda, Bakanlık ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti işbirliğinde 81 ilde 374 formatör aracılığıyla Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) eğitimleri veriliyor. Alanında uzman kişiler tarafından madde, tütün, alkol, teknoloji ve kumar bağımlılığına yönelik bilgilendirmelerin yapıldığı eğitimlerde, etkili sunum teknikleri, yetişkin eğitim içerikleri, görüşme teknikleri ve uygulama ilkeleri gibi konularda uygulamalar da yer alıyor. Eğitim sonunda yapılan formatör yeterlilik sınavında başarılı olanlara katılım belgesi veriliyor. Bu eğitimlerden bireyler, aileler, Bakanlık personeli ve kurum bakımında bulunan 15 yaş üstü çocuklar faydalanabiliyor. 2017 yılından itibaren bu eğitimler sayesinde 1 milyon 381 bin kişiye ulaşıldı.
Bağımlılıkla mücadelede ailelere yönelik olarak da çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Aile Eğitim Programları (AEP) kapsamında, “Madde Kullanım Riski ve Madde Bağımlılığından Korunma” modülü ile yaklaşık 730 bin kişiye eğitim verildi. Bu modül, bağımlılık riski bulunan ergenlerle sağlıklı iletişim, bağımlılığa kaymayı anlama ve önleme, kötüye kullanılan maddeler gibi konuları içeriyor. Ayrıca, AEP kapsamında “Medyayı Tanımak”, “Medyayı Kavramak”, “Bilinçli Medya Kullanımı” ve “Aile ve İnternet” modüllerine ilişkin farkındalık eğitimleri düzenlenerek 765 bin kişiye ulaşıldı.
Bakanlık, bağımlı bireylerin ve ailelerinin sosyal uyumunu güçlendirmek amacıyla da çalışmalar yapıyor. Bu kapsamda, 2025 yılında hayata geçirilen “Bağımlılıkla Mücadelede Bütüncül Aile ve Toplum Modeli (Batman Modeli)” pilot il olarak Batman’da başlatıldı. Proje ile bağımlılık öncesi risk döneminden tedavi, rehabilitasyon ve rehabilitasyon sonrası sosyal uyum ve istihdam süreçlerine kadar tüm aşamaların tek çatı altında, koordineli ve standart bir yapıda yürütülmesi hedefleniyor. Bu kapsamda mobil saha ekipleri tarafından gerçekleştirilen hane ziyaretlerinin yanı sıra kurumlar arası koordinasyon mekanizmaları oluşturularak dijital izleme ve takip sistemi kurulmasına yönelik çalışmalar başlatıldı. Eğitim, psikososyal destek ve mesleki kurslar da bu proje kapsamında sunulacak.
Bağımlılıkla ilgili destek ve eğitim hizmetlerinden yararlanmak isteyenler, ikamet ettikleri ilde bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne ya da en yakın Sosyal Hizmet Merkezine (SHM) müracaat edebilirler.
SAVUNMA SANAYİ
11 Haziran 2026EKONOMİ
11 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
11 Haziran 2026GÜNDEM
11 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
11 Haziran 2026GÜNDEM
11 Haziran 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3443 kez okundu
2
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
3331 kez okundu
3
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
3329 kez okundu
4
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
3329 kez okundu
5
Kadıköy Sahrayıcedit’te Oto Galeride Korkutan Yangın: 4 Araç Kullanılamaz Hale Geldi
3328 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.