Ankara’nın trafik sorunu, başkentlilerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, giderek büyüyen bir problem haline geldi. Özellikle pik saatlerde ana arterlerde yaşanan trafik kilitlenmeleri, günün büyük bir bölümünde hissedilen yoğunlukla birleşince, şehir içi ulaşım adeta bir çileye dönüşüyor.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, trafik sorununa ilişkin son dönemdeki açıklamaları ve yapay zeka üzerinden yaptığı değerlendirmeler, konuyu farklı bir boyuta taşıdı. Yavaş, kent merkezine daha fazla yol yapmanın trafiği rahatlatıp rahatlatmayacağı konusundaki tartışmalara dikkat çekerek, ‘indüklenen talep’ teorisine işaret etti. Bu teoriye göre, yeni yollar kısa sürede daha fazla araç trafiği oluşturabiliyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, trafik sorununa çözüm bulmak amacıyla çeşitli önlemler alıyor. AVM giriş-çıkışlarının düzenlenmesi, duraksız transit geçiş şeritlerinin oluşturulması, akıllı sinyalizasyon sistemlerinin kurulması ve kavşaklardaki düzenlemeler bu çalışmalar arasında yer alıyor. Ancak uzmanlar, bu önlemlerin genellikle mikro ölçekte kaldığını ve kent genelindeki sorunu çözmeye yetmediğini belirtiyor.
Trafik yoğunluğunun artmasındaki en büyük etkenlerden biri, araç sayısındaki hızlı artış. 2010 yılında yaklaşık 1.3 milyon olan araç sayısı, günümüzde 2.8 milyona ulaşmış durumda. Ulaşım altyapısı, araç sayısındaki bu artışa aynı hızda ayak uyduramamış durumda.
Uzmanlar, Ankara’daki trafik sorununa kalıcı çözümler bulunabilmesi için raylı sistemlere daha fazla yatırım yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Ankara’daki metro hatlarının toplam uzunluğu yaklaşık 65 kilometre iken, İstanbul’da bu rakam 380 kilometrenin üzerinde. Bu durum, başkentte toplu taşımada metro yerine otobüs ve özel araç kullanımını artırıyor.
Son 15 yılda hızla büyüyen Ankara’da, Çayyolu, Yaşamkent, Eryaman, İncek ve Bağlıca gibi yeni yerleşim yerleri ve cazibe merkezleri oluştu. Bu bölgelerin şehir merkezine uzaklığı, Eskişehir Yolu ve Konya Yolu gibi ana arterlerdeki trafik yoğunluğunu daha da artırıyor. Kamu kurumlarının tek merkezde toplanması da trafik yükünü artıran faktörler arasında yer alıyor.
Ankara’daki trafik sorununa kalıcı çözümler bulunabilmesi için, toplu taşıma sistemlerinin geliştirilmesi, şehir planlamasının yeniden gözden geçirilmesi ve ulaşım altyapısına yapılan yatırımların artırılması gerekiyor. Aksi takdirde, başkentliler trafik çilesiyle daha uzun süre baş etmek zorunda kalacak gibi görünüyor.
SAVUNMA SANAYİ
10 Haziran 2026EKONOMİ
10 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
10 Haziran 2026GÜNDEM
10 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
10 Haziran 2026GÜNDEM
10 Haziran 2026
1
Türk Savunma Sanayii Şirketleri, Dünyanın En Büyükleri Arasında Yükselişte
4924 kez okundu
2
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3429 kez okundu
3
Ankara Merkezli Ruhsuzlar Organize Suç Örgütü Operasyonu: 6 Tutuklama
3321 kez okundu
4
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
3319 kez okundu
5
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
3319 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.