Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin (KDC) Kakanda bölgesinde yer alan Safi maden ocağında meydana gelen göçük felaketinde 12 madenci hayatını kaybetti. Ulusal basında yer alan haberlere göre, kobalt çıkarımı yapılan maden ocağında, işçilerin çalıştığı sırada üzerindeki kum kütlesi çöktü. Olay yerine hızla ulaşan arama kurtarma ekipleri, göçük altında kalan işçilerin cansız bedenlerine ulaştı. Maden sahasında arama kurtarma çalışmaları devam ederken, başka kayıpların olup olmadığına dair net bir bilgi henüz bulunmuyor.
Son günlerde bölgede etkili olan şiddetli yağışların, maden sahasındaki zemini zayıflatarak göçüğe yol açmış olabileceği tahmin ediliyor. Yetkililer, olayla ilgili soruşturma başlatırken, maden sahasındaki güvenlik önlemlerinin yetersizliği ve denetimsizlik iddiaları gündeme geldi. Zengin yeraltı rezervlerine sahip olan KDC’de, madencilik faaliyetlerinin büyük ölçüde denetimsiz yürütülmesi ve güvenlik altyapısının yetersizliği, bu tür felaketlerin sık sık yaşanmasına neden oluyor.
Bu acı olay, KDC’deki madencilik sektörünün güvenlik açıkları konusundaki endişeleri bir kez daha su yüzüne çıkardı. Özellikle küçük ölçekli ve kayıt dışı madencilik faaliyetlerinin yaygın olduğu bölgelerde, iş güvenliği ve sağlığına dair önlemlerin yetersizliği dikkat çekiyor. Daha önce de benzer facialar yaşanmıştı. Örneğin, ülkenin doğusundaki Kuzey-Kivu eyaletinde bulunan Rubaya maden sahasında 3 Mart 2026’da meydana gelen heyelanda 200’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Bu tür olayların önüne geçilmesi için madencilik faaliyetlerinin daha sıkı denetlenmesi, iş güvenliği standartlarının yükseltilmesi ve çalışanların güvenliğini sağlayacak altyapının oluşturulması büyük önem taşıyor.
KDC hükümeti, yaşanan bu son felaketin ardından madencilik sektöründeki güvenlik açıklarını gidermek için kapsamlı bir çalışma başlatmalı ve benzer acıların bir daha yaşanmaması için gerekli adımları ivedilikle atmalıdır. Uluslararası toplum da, KDC’ye bu konuda destek sağlayarak, madencilik sektörünün daha güvenli ve sürdürülebilir hale gelmesine katkıda bulunabilir. Bu trajik olay, madencilik sektöründe güvenlik standartlarının acilen gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Kaynak: [https://www.trthaber.com/haber/dunya/kongo-demokratik-cumhuriyetinde-madende-gocuk-12-olu-937496.html](https://www.trthaber.com/haber/dunya/kongo-demokratik-cumhuriyetinde-madende-gocuk-12-olu-937496.html)
SAVUNMA SANAYİ
12 Haziran 2026EKONOMİ
12 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
12 Haziran 2026GÜNDEM
12 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
12 Haziran 2026GÜNDEM
12 Haziran 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3449 kez okundu
2
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
3335 kez okundu
3
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
3333 kez okundu
4
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
3333 kez okundu
5
Kadıköy Sahrayıcedit’te Oto Galeride Korkutan Yangın: 4 Araç Kullanılamaz Hale Geldi
3332 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.