Kazakistan’da 15 Mart’ta düzenlenen anayasa referandumunun kesin sonuçları açıklandı. Kazakistan Merkez Seçim Komisyonu’nun duyurusuna göre, sandığa gidenlerin %87,15’i yeni anayasa taslağına destek verdi. Bu sonuçla birlikte yeni anayasa kabul edilmiş sayıldı. Haberin kaynağına göre , referandumda kabul edilen yeni anayasa, seçmenlerin yarısından fazlasının olumlu oyunu alması ve ülkenin büyük bir bölümünde desteklenmesiyle yürürlüğe girdi.
Yeni anayasanın kabulü dolayısıyla Astana’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı Akorda’da resmi bir tören düzenlendi. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, yeni anayasanın “gerçekten bir halk anayasası” olduğunu vurguladı. Tokayev, referandumun yüksek katılımla sonuçlanmasını ve halkın yenilenme ile modernleşme yolunu seçmesini takdir ettiğini belirtti. Özellikle gençlerin referanduma gösterdiği ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Tokayev, “Gelecek, Kazakistan’ın gençlerinin elindedir.” dedi.
Yeni anayasa, ülkenin bağımsızlığını, egemenliğini, vatandaş hak ve özgürlüklerini korumayı, toplumsal adaleti güçlendirmeyi ve hukukun üstünlüğünü güvence altına almayı hedefliyor. Cumhurbaşkanı Tokayev, yeni anayasanın ülkeyi yeni bir gelişim aşamasına taşıyacağını ve devlet-vatandaş ilişkilerini yeniden şekillendireceğini ifade etti.
Geçtiğimiz yıl 8 Eylül’de Cumhurbaşkanı Tokayev, ülkenin siyasi sistemini yeniden yapılandıracağını ve tek meclisli parlamento sistemine geçileceğini açıklamıştı. Bu kapsamda başlatılan anayasal reformlar, anayasanın %84’ünü etkileyecek değişiklikleri içeriyordu. Bu nedenle tamamen yeni bir anayasa taslağı hazırlandı ve 11 Şubat’ta referanduma sunulmasına karar verildi. Yeni anayasa, 1 Temmuz 2026’da yürürlüğe girecek ve her yıl 15 Mart “Anayasa Günü” olarak kutlanacak.
Bu önemli gelişme, Kazakistan’ın siyasi ve sosyal yapısında önemli değişikliklere işaret ediyor. Yeni anayasa ile birlikte ülkenin geleceği için atılan adımlar, yakından takip edilmeye devam edecek.
SAVUNMA SANAYİ
07 Mayıs 2026EKONOMİ
07 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
07 Mayıs 2026GÜNDEM
07 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
07 Mayıs 2026GÜNDEM
07 Mayıs 2026
1
Bakırköy’de Korkunç Kaza: Kontrolden Çıkan Otomobil Kafeye Daldı, 6 Yaralı
184 kez okundu
2
Küresel Sumud Filosu’na İsrail Müdahalesi: Gazze’ye Yardım Taşıyan Gemiler Engellendi
183 kez okundu
3
Emniyet Genel Müdürlüğü’ne Nevşehir Valisi Ali Fidan Atandı: Yeni Atamalar Resmi Gazete’de
182 kez okundu
4
İtalya, Gazze’ye Yönelen Filoya Müdahale Üzerine İsrail ve Yunanistan’dan Bilgi İstedi
182 kez okundu
5
Türkiye’den Kakao İhracatında Rekor: 5 Yılda %114,7 Artış
170 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.