Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, New York’taki BM Genel Merkezi’nde düzenlediği basın açıklamasında, Orta Doğu’daki güncel gelişmelere ilişkin çarpıcı uyarılarda bulundu. ABD-İsrail ile İran arasındaki gerilimin savaş boyutuna ulaşmasıyla birlikte, çatışmanın kontrolden çıktığını ve bölgesel bir savaşa dönüşme riskinin arttığını belirtti.
Guterres, İran’a yönelik ABD-İsrail saldırılarının başlamasından kısa bir süre sonra yaptığı uyarıları hatırlatarak, “Aradan üç haftadan fazla bir süre geçmişken, bu savaş artık kontrolden çıkmış durumda. Çatışma, liderlerin bile hayal edilebilir sınırları içinde gördüğü eşikleri aşmış bulunuyor” dedi. Dünyanın daha geniş çaplı bir savaşın, artan insani ıstırap dalgasının ve küresel ekonomik şokun eşiğinde olduğunu ifade etti.
BM Genel Sekreteri, diyalog ve barışa yönelik çabaların devam ettiğini vurgulayarak, bu girişimlerin “mutlaka başarıya ulaşması” gerektiğini belirtti. BM’nin Orta Doğu’daki durumu yakından takip etmek ve çatışmalara liderlik etmek üzere Özel Temsilci olarak Jean Arnault’u atadığını duyurdu.
Guterres, bölgedeki tüm taraflara savaşı sona erdirme ve diplomasiye dönme çağrısı yaptı. ABD ve İsrail’e “Savaşı sona erdirmenin tam zamanıdır,” mesajını iletirken, İran’a ise “komşularına yönelik saldırılarına son vermesi” çağrısında bulundu. Hürmüz Boğazı’nın açık kalmasının önemine dikkat çeken Guterres, savaşın sivillere verdiği zarara ve derin güvensizlik ortamına yol açtığına işaret etti.
Lübnan’daki insani duruma da değinen Guterres, Hizbullah’a İsrail’e yönelik saldırılarını durdurma, İsrail’e ise sivillere yönelik askeri operasyonlarını sonlandırma çağrısı yaptı. “Gazze modeli, Lübnan’da asla tekrarlanmamalıdır” dedi. Savaşın çözüm olmadığını vurgulayan Guterres, “Çıkış yolu diplomasidir. Uluslararası hukuka tam saygı, çıkış yoludur. Barış, çıkış yoludur” ifadelerini kullandı.
Kaynak: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
25 Haziran 2026EKONOMİ
25 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
25 Haziran 2026GÜNDEM
25 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
25 Haziran 2026GÜNDEM
25 Haziran 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3598 kez okundu
2
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
3442 kez okundu
3
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
3437 kez okundu
4
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
3437 kez okundu
5
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3434 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.