İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, İsrail ordusu Lübnan’ın güneyindeki kara harekatını genişletme kararı aldı. Haberde, iki tümenin daha Lübnan’daki kara saldırılarına katılacağı belirtildi. Bu gelişme, bölgede gerginliğin tırmanmasına ve çatışmaların daha da şiddetlenmesine yol açabileceği endişelerini beraberinde getiriyor.
İsrail ordusu, 2 Mart’ta Lübnan’ın güney ve doğu kesimleri ile başkent Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesi başta olmak üzere ülkenin birçok noktasında saldırılarını sürdürüyor. Kasım 2024’te Lübnan ile yapılan ateşkes anlaşmasına rağmen, İsrail’in daha önce işgal ettiği bölgelerden çekilmemesi ve tahliye çağrılarıyla saldırılarını yeniden yoğunlaştırması, bölgedeki tansiyonu yükseltiyor. İsrailli yetkililerden gelen “işgal çağrıları” da Lübnan’ın güneyi için endişeleri artırıyor.
Özellikle İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in 23 Mart’ta yaptığı açıklamalar dikkat çekiyor. Smotrich, Lübnan’ın güneyinin işgal edilmesi ve Litani Nehri’nin yeni İsrail-Lübnan sınırı olması gerektiğini savunmuştu. Smotrich, “Tıpkı Gazze’de Sarı Hat ve Suriye’de tampon bölge oluşturduğumuz gibi, Litani Nehri de Lübnan ile aramızdaki yeni sınırımız olmalıdır.” ifadelerini kullanmıştı. Bu tür açıklamalar, İsrail’in bölgedeki niyetleri hakkında ciddi soru işaretleri yaratıyor.
İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyindeki halka evlerini terk etmeleri ve Lübnan-İsrail sınırına yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Zehrani Nehri’nin kuzeyine gitmeleri çağrısı yaptı. Bu durum, bölgedeki sivil halkın güvenliği konusunda ciddi endişelere yol açıyor. Öte yandan, İsrail ordusunun Litani Nehri üzerindeki köprüleri hedef alması, Lübnan’ın güneyini “izole etme ve işgali genişletme” girişimi olarak değerlendiriliyor. Bu tür hamleler, çatışmaların daha da tırmanmasına ve insani krizin derinleşmesine neden olabilir.
Bu gelişmeler, bölgedeki istikrarı tehdit eden önemli adımlar olarak değerlendiriliyor. Uluslararası toplumun, bölgedeki gerilimi azaltmak ve sivillerin güvenliğini sağlamak için acil adımlar atması gerekiyor.
Kaynak: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
10 Mayıs 2026EKONOMİ
10 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
10 Mayıs 2026GÜNDEM
10 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
10 Mayıs 2026GÜNDEM
10 Mayıs 2026
1
Emniyet Genel Müdürlüğü’ne Nevşehir Valisi Ali Fidan Atandı: Yeni Atamalar Resmi Gazete’de
194 kez okundu
2
Bakırköy’de Korkunç Kaza: Kontrolden Çıkan Otomobil Kafeye Daldı, 6 Yaralı
191 kez okundu
3
Küresel Sumud Filosu’na İsrail Müdahalesi: Gazze’ye Yardım Taşıyan Gemiler Engellendi
186 kez okundu
4
İtalya, Gazze’ye Yönelen Filoya Müdahale Üzerine İsrail ve Yunanistan’dan Bilgi İstedi
186 kez okundu
5
Türkiye’den Kakao İhracatında Rekor: 5 Yılda %114,7 Artış
179 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.