Rusya, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik olası saldırıları sonrası küresel enerji piyasasında yaşanan dalgalanmaların ardından, Asya ülkelerinden gelen enerji taleplerini değerlendiriyor. Moskova’da gazetecilere konuşan Rusya Enerji Bakanlığı yetkilisi Sergey Tsivilev, özellikle Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmelerin enerji tedarik rotalarını etkilemesiyle birlikte, tedarik zincirlerini yeniden gözden geçirdiklerini belirtti. Tsivilev, önceliklerinin risklerin daha az olduğu bölgelerdeki komşularına enerji sağlamak olduğunu vurguladı.
Tsivilev’in açıklamalarına göre, Asya ülkelerinden gelen talepler, özellikle sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), petrol ve petrol ürünleri tedarikini kapsıyor. Bu durum, İran’a yönelik olası bir askeri müdahalenin ardından, Hürmüz Boğazı’nın güvenliğinin tehlikeye girmesiyle birlikte, enerji tedarikinde yaşanan belirsizliklerin bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Tsivilev, “Daha önce tedarik yapılan ve kesintiye uğrayan tedarik zincirleriyle ilgili çok sayıda talep alıyoruz ve şu anda Rusya’dan enerji kaynakları tedarikine yönelik sözleşmelerin hazırlanması konusunda aktif bir şekilde çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Rus yetkili, Körfez bölgesindeki gelişmelerin enerji tedarik zincirlerini olumsuz etkileme potansiyeline dikkat çekerek, alternatif rotalar ve tedarik yöntemleri üzerinde durduklarını belirtti. Bu kapsamda, Rusya’nın enerji kaynaklarını öncelikle risklerin daha az olduğu, sınır komşularına yönlendireceği ifade edildi. Tsivilev, “Körfezin abluka altına alınması açısından hepimiz artık her türlü tedarik zincirinin tehlike altında olabileceğini biliyoruz. Bu nedenle, enerji kaynakları tedarik zincirlerini yeniden gözden geçiriyoruz. Risklerin daha az olduğu, sınırlarımızdaki en yakın komşularımıza enerji kaynakları tedarikini gerçekleştireceğiz ve ayrıca petrol ürünleri tedarikine ilişkin diğer lojistik süreçleri de gözden geçireceğiz.” şeklinde konuştu.
Bu gelişmeler, Rusya’nın küresel enerji piyasasındaki rolünü güçlendirme ve Batı yaptırımları nedeniyle yaşadığı zorluklara karşı alternatif çözümler arama çabası olarak da yorumlanabilir. Özellikle Asya ülkelerinin artan enerji ihtiyacı, Rusya için önemli bir pazar fırsatı sunarken, tedarik rotalarının çeşitlendirilmesi de enerji güvenliği açısından kritik önem taşıyor.
Haberin kaynağı: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
23 Haziran 2026EKONOMİ
23 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
23 Haziran 2026GÜNDEM
23 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
23 Haziran 2026GÜNDEM
23 Haziran 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3580 kez okundu
2
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
3430 kez okundu
3
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
3425 kez okundu
4
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
3424 kez okundu
5
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3421 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.