Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Balkanlar’daki Osmanlı mirasına sahip çıkmaya devam ediyor. Bu kapsamda, Romanya Müslümanları Müftülüğü işbirliğinde, 1869 yılında Sultan Abdülaziz tarafından inşa edilen tarihi Hünkar Camii’nin restorasyonunu üstlendi. TİKA’nın restorasyon projesi, caminin özgün dokusunu koruyarak tarihi değerini yaşatmayı ve Türkiye ile Romanya arasındaki kültürel bağları güçlendirmeyi hedefliyor.
Yaklaşık iki yıl sürecek kapsamlı restorasyon çalışmalarıyla ilgili açıklama yapan TİKA Başkanı Abdullah Eren, Hünkar Camii’nin sadece bir restorasyon projesi olmadığını, aynı zamanda ecdadın ruhunu ve manevi mirasını yarınlara taşıyan sarsılmaz bir değer olduğunu vurguladı. Eren, Romanya Müslümanları Müftülüğü ile imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde, caminin mahzun kalmış her köşesinin aslına uygun bir şekilde yeniden hayat bulacağını belirtti.
Hünkar Camii, İkinci Dünya Savaşı sırasında ağır hasar görmüş ve 1956 yılında kısmi bir restorasyon geçirmişti. 1990’lı yıllarda ve 2011’de yapılan çalışmalara rağmen cami, tam anlamıyla eski ihtişamına kavuşamamıştı. TİKA’nın bu yeni restorasyon projesiyle caminin, tarihi ve kültürel mirasa yakışır bir şekilde yeniden ayağa kaldırılması hedefleniyor.
Proje kapsamında, caminin yapısal sorunları giderilecek, özgün mimarisi korunacak ve iç dekorasyonunda aslına uygun çalışmalar yapılacak. Bu çalışmalarla, Hünkar Camii’nin sadece bir ibadethane olmaktan öte, Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkanlar’daki kültürel mirasının önemli bir sembolü olarak gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.
TİKA’nın Balkanlar’daki kültürel mirasa yönelik çalışmaları, bölgedeki tarihi yapıların korunması ve yaşatılmasına önemli katkılar sağlıyor. Hünkar Camii restorasyonu da bu çalışmaların önemli bir parçası olarak, Türkiye ile Romanya arasındaki dostluk ve işbirliğinin güçlenmesine katkıda bulunacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, Hünkar Camii’nin bölge halkı ve ziyaretçiler için önemli bir ziyaret noktası olması bekleniyor.
Kaynak: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
24 Haziran 2026EKONOMİ
24 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
24 Haziran 2026GÜNDEM
24 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
24 Haziran 2026GÜNDEM
24 Haziran 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3588 kez okundu
2
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
3436 kez okundu
3
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
3431 kez okundu
4
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
3430 kez okundu
5
Kadıköy Sahrayıcedit’te Oto Galeride Korkutan Yangın: 4 Araç Kullanılamaz Hale Geldi
3429 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.