Hürmüz Boğazı’ndan ticari gemi geçişleri, ABD/İsrail-İran gerginliğinin tırmanmasıyla birlikte önemli ölçüde azaldı. Stratejik öneme sahip bu su yolunda yaşanan düşüş, küresel tedarik zincirleri ve emtia fiyatları üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.
MarineTraffic verilerine göre, 25 Mart’ta boğazdan otomatik tanımlama sistemi (AIS) açık şekilde sadece 2 gemi geçiş yaparken, bu sayı 26 Mart’ta 5’e yükseldi. Bu rakamlar, bölgedeki deniz ticaretinin ne kadar yavaşladığını gözler önüne seriyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, İngiltere Deniz Ticaret Örgütü verilerine göre, Hürmüz Boğazı’ndan tarihsel ortalamada günlük 138 gemi geçiş yapıyordu.
25 Mart’ta Egret ve Savona isimli petrol/kimyasal yük tankerleri yüksüz bir şekilde boğazın doğusundan batısına geçiş yaptı. 26 Mart’ta ise kuru yük gemileri Christianna ve Nj Jupiter yüklü olarak doğu-batı yönünde seyrederken, LPG tankerleri Niba ve Salute ile kirli petrol ürünü tankeri Alexandra boğazın batısından doğusuna doğru geçiş gerçekleştirdi.
Bu gelişmeler, Hürmüz Boğazı’nın küresel deniz ticareti için taşıdığı kritik önemi bir kez daha vurguluyor. Dünya petrolünün önemli bir bölümünün taşındığı bu boğazdaki trafik azalması, enerji fiyatları başta olmak üzere birçok emtianın fiyatını etkileyebilir. Ayrıca, tedarik zincirlerinde yaşanan aksamalar, küresel ekonomide belirsizliğe yol açabilir.
Uzmanlar, bölgedeki gerginliğin devam etmesi halinde, deniz ticaretindeki düşüşün süreceği ve bunun küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin artabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Gemi şirketleri, rotalarını yeniden değerlendirirken, sigorta maliyetleri de artış gösterebilir. Bu durum, nihayetinde tüketicilere yansıyacak fiyat artışlarına neden olabilir.
Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmeler, bölgedeki siyasi ve askeri gelişmelerle yakından ilişkili. ABD ve İsrail ile İran arasındaki gerginliğin tırmanması, deniz ticaretini olumsuz etkileyen en önemli faktör olarak öne çıkıyor. Uluslararası toplum, bölgedeki istikrarın sağlanması ve deniz ticaretinin güvenliğinin devamlılığı için diplomatik çabalarını artırmalıdır.
Kaynak: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
13 Mayıs 2026EKONOMİ
13 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
13 Mayıs 2026GÜNDEM
13 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
13 Mayıs 2026GÜNDEM
13 Mayıs 2026
1
Bakan Çiftçi’den Sahipsiz Hayvan Açıklaması: Toplama İşlemi Hızla Devam Ediyor
566 kez okundu
2
İran Krizi Küresel Ekonomiyi Sarsarken: Hangi Sektörler Rekor Kâr Elde Ediyor?
561 kez okundu
3
BM: İsrail’in Batı Şeria’daki Eylemleri Sonucunda On Binlerce Filistinli Yerinden Edildi
560 kez okundu
4
İstanbul’da Trafik Düzeni: 3 İlçede Etkinlikler Nedeniyle Kapanacak Yollar ve Alternatif Güzergahlar
558 kez okundu
5
İsrail’in Gazze’deki Şati Mülteci Kampı’na Saldırısı: Çok Sayıda Yaralı ve Evler Yıkıldı
555 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.