ABD Başkanı Donald Trump, Miami’de düzenlenen “Gelecek Yatırım Girişimi” (FII) zirvesinde yaptığı konuşmada İran, NATO ve Türkiye ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. TRT Haber’in haberine göre, Suudi Arabistan başta olmak üzere birçok Körfez ülkesinden üst düzey isimlerin ve yatırımcıların bulunduğu salonda, bu ülkelerin İran konusunda ABD’ye destek verdiğini vurguladı.
Trump, konuşmasında NATO ülkelerine yönelik eleştirilerini yineledi. “Biz NATO’ya yardım ediyoruz, ama onlar bize asla yardım etmez. Eğer büyük bir kriz olursa size garanti ederim ki onlar orada olmayacaklar,” ifadelerini kullanan Trump, ABD’nin NATO’ya yaptığı mali katkılara dikkat çekerek, “Onlar bizim yanımızda değilse, biz neden onların yanında olalım ki?” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin bölgesel rolüne değinen Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı övdü. “Türkiye şahaneydi, gerçekten şahane,” diyen Trump, Erdoğan için “harika bir lider” ifadesini kullandı ve Türkiye’nin yanı sıra Endonezya’nın da dostane bir tavır takındığını belirtti. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) liderlerine teşekkür eden Trump, bu ülkelerin İran konusunda ABD’ye “NATO’dan daha fazla” yardımcı olduğunu söyledi.
İran’a yönelik sert ifadeler kullanan Trump, İran’daki lider kadrolarının önemli bir bölümünü “yok ettiklerini” savundu. Ülkede kimin lider olduğunu bilmediğini söyleyen Trump, “Sanırım rejimi değiştirdik; rejim iki günde bir havaya uçuyor. Kimin İran’ın lideri olduğunu bile bilmiyoruz,” dedi. Konuşmasında “Hürmüz Boğazı” yerine “Trump Boğazı” diyen Trump, espri yaparak, “Şimdi yalan haber medyası, bunu yanlışlıkla söylediğimi yazacaklar. Bende yanlışlık olmaz,” şeklinde konuştu.
Trump, İran’ın teröründen ve saldırganlığından kurtulmuş bir Orta Doğu’ya her zamankinden daha yakın olduklarını belirterek, Kasım Süleymani’nin öldürülmesinden İran yönetiminin memnun olduğunu düşündüğünü ifade etti. Venezuela’daki askeri operasyonlarını 45 dakikada bitirdiklerini söyleyen Trump, İran’ın daha büyük ve zorlu bir hedef olduğunu belirterek, “Bu seferki daha büyük ve çok daha güçlü. Elimizde 3 bin 554 hedef daha kaldı ve bu iş oldukça çabuk bitecek. Sonra ne yapacağımıza karar vermemiz gerekecek,” dedi. Trump, İran’a yönelik saldırılarını “savaş” değil, “operasyon” olarak nitelendirdi.
SAVUNMA SANAYİ
28 Haziran 2026EKONOMİ
28 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
28 Haziran 2026GÜNDEM
28 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
28 Haziran 2026GÜNDEM
28 Haziran 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3628 kez okundu
2
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
3461 kez okundu
3
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
3458 kez okundu
4
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
3456 kez okundu
5
Kadıköy Sahrayıcedit’te Oto Galeride Korkutan Yangın: 4 Araç Kullanılamaz Hale Geldi
3455 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.