Fransa’nın Lyon kentinde, akaryakıt fiyatlarındaki dramatik artışa tepki gösteren kamyon şoförleri, Avrupa Karayolu Taşımacılığı Örgütü (OTRE) öncülüğünde eyleme geçti. Ulusal basında yer alan haberlere göre, kamyon şoförleri, kentin güneyindeki A7 otoyolunda trafiği yavaşlatarak, hükümete seslerini duyurmaya çalışıyor.
Eylemin fitilini ateşleyen gelişme, OTRE Genel Temsilcisi Jean-Marc Rivera’nın dün yaptığı açıklamalar oldu. Rivera, Orta Doğu’daki gerilimin yol açtığı akaryakıt krizi karşısında, Fransız hükümeti ile yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığını belirterek, eylem kararı aldıklarını duyurmuştu. Rivera, hükümetin sunduğu çözüm önerilerini yetersiz bulduklarını ve sektörün içinde bulunduğu zor durumu göz ardı ettiğini ifade etti.
Hükümet ise, kara yolu taşımacılığı dahil olmak üzere, balıkçılık ve tarım sektörlerinde akaryakıt fiyatlarından en çok etkilenen kesimler için 70 milyon avroluk bir yardım paketi açıklamıştı. Ancak, kamyon şoförleri ve OTRE, bu yardım paketinin sorunu çözmekten uzak olduğunu savunuyor.
Akaryakıt fiyatlarındaki artışın arkasında yatan temel nedenlerden biri, Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimler. Özellikle ABD-İsrail ve İran arasındaki anlaşmazlıklar, Basra Körfezi’nin ağzında bulunan ve dünya petrol ticaretinin önemli bir geçiş noktası olan Hürmüz Boğazı’nı tehdit ediyor. Boğazın olası bir kapanması, enerji piyasalarında büyük bir krize yol açabilir. Bu durum, Orta Doğu’daki petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretiminin Umman Denizi ve Hint Okyanusu üzerinden dünya pazarlarına ulaştırılmasını zorlaştırarak, fiyatların yükselmesine neden oluyor.
Kamyon şoförlerinin eylemi, Fransa’daki tedarik zincirini olumsuz etkileme potansiyeline sahip. Eylemciler, hükümetten daha somut ve etkili adımlar atmasını, akaryakıt fiyatlarındaki artışa kalıcı çözümler bulmasını talep ediyor. Eylemlerin ne kadar süreceği ve hükümetin nasıl bir yol izleyeceği ise merak konusu.
Kaynak: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
14 Mayıs 2026EKONOMİ
14 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
14 Mayıs 2026GÜNDEM
14 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
14 Mayıs 2026GÜNDEM
14 Mayıs 2026
1
Bakan Çiftçi’den Sahipsiz Hayvan Açıklaması: Toplama İşlemi Hızla Devam Ediyor
699 kez okundu
2
BM: İsrail’in Batı Şeria’daki Eylemleri Sonucunda On Binlerce Filistinli Yerinden Edildi
694 kez okundu
3
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
694 kez okundu
4
İran Krizi Küresel Ekonomiyi Sarsarken: Hangi Sektörler Rekor Kâr Elde Ediyor?
693 kez okundu
5
İstanbul’da Trafik Düzeni: 3 İlçede Etkinlikler Nedeniyle Kapanacak Yollar ve Alternatif Güzergahlar
691 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.