NASA’nın Artemis II görevi, Ay’a doğru yolculuğuna başlarken, beklenmedik bir sorunla karşılaştı. New York Times’ın (NYT) haberine göre, görevdeki astronotlar uzay aracındaki tuvalette bir arıza olduğunu bildirdi. NASA yetkilisi Amit Kshatriya, durumu “kontrol ünitesi sorunu” olarak nitelendirdi ve arıza ışığının yanıp söndüğünü belirtti.
Artemis II mürettebatı, Dünya yörüngesindeyken yerdeki görev ekibine telsizle bağlanarak yaşadıkları sorunu aktardı. Bu durum, uzay yolculuklarında hijyenin ve atık yönetiminin ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Apollo görevlerinde astronotlar, 1961-1972 yılları arasında “atık toplama torbaları” kullanıyordu ve bu torbaları Dünya’ya dönüş yolculuklarında kütleyi azaltmak amacıyla Ay yüzeyine bırakıyorlardı.
Artemis II görevi, uzayda tuvalet kullanımına geçilen ilk derin uzay görevi olma özelliği taşıyor. Yaşanan sorun, bu alandaki teknolojilerin geliştirilmeye devam etmesi gerektiğini gösteriyor. NASA, sorunun kısmen giderildiğini belirtmekle birlikte, uzay görevlerinde karşılaşılabilecek teknik aksaklıkların üstesinden gelme konusundaki kararlılığını da ortaya koyuyor.
Dün başlatılan Artemis II görevi, 50 yılı aşkın bir sürenin ardından Ay’a yapılan ilk yolculuk olma özelliği taşıyor. Dört kişiden oluşan ekip, yaklaşık 10 gün sürecek görev boyunca uzay aracındaki sistemleri test edecek. Ayrıca, Ay’ın daha önce görülmemiş bölgelerinin görüntülerini alacak ve gelecekteki inişler için uygun alanları araştıracak. Bu misyon, NASA’nın Ay’a ve ötesine yönelik uzun vadeli uzay keşif hedeflerinin önemli bir parçası.
Artemis programı, insanlığın uzaydaki varlığını genişletme ve bilimsel araştırmaları ilerletme vizyonunu temsil ediyor. Yaşanan tuvalet arızası gibi beklenmedik durumlar, uzay yolculuklarının zorluklarını ve mühendislik çözümlerine olan ihtiyacı vurguluyor. NASA, bu tür sorunları çözerek, gelecekteki görevler için daha güvenilir ve konforlu uzay araçları geliştirmeye devam edecek.
Kaynak: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
18 Mayıs 2026EKONOMİ
18 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
18 Mayıs 2026GÜNDEM
18 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
18 Mayıs 2026GÜNDEM
18 Mayıs 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
1227 kez okundu
2
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
1214 kez okundu
3
Kadıköy Sahrayıcedit’te Oto Galeride Korkutan Yangın: 4 Araç Kullanılamaz Hale Geldi
1201 kez okundu
4
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
1200 kez okundu
5
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
1196 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.