Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, otizmin hem dünyada hem de Türkiye’de önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, erken tanının kritik rolüne dikkat çekti. TRT Haber’de yer alan habere göre, Memişoğlu, erken dönemde tespit edilen vakalarda çocukların büyük bölümünün normal sosyal yaşamlarını sürdürebildiğini vurguladı.
Bakan Memişoğlu, özellikle 3 yaşına kadar otizm spektrum bozukluğu tespit edilip, etkin tedavi uygulandığında çocukların önemli bir kısmının sağlıklı bir yaşam sürdürebildiğini belirtti. 3 yaşından sonra tanı alan çocuklarda ise hem ailelerin hem de sosyal yaşamın olumsuz etkilendiğini ifade etti.
Otizmin erken evrede tespit edilmesine yönelik çalışmalar kapsamında 2017’den itibaren uygulanan Otizm Tarama Eylem Programı’na değinen Memişoğlu, aile hekimliklerinde 3 yaşına kadar çocuklara düzenli tarama yapıldığını söyledi. Bu yılın ilk üç ayında 29 bin 336 çocuğa otizm taraması yapıldığını belirten Memişoğlu, bu çocuklardan 1800’ünde otizm riski olabilecek bulgulara rastlandığını açıkladı. Riskli görülen vakalarda vakit kaybetmeden ileri tetkik sürecinin başlatıldığını ve hastaneye yönlendirilen çocuklardan 181’ine otizm spektrum bozukluğu tanısı konulduğunu ve tedavilerine başlandığını bildirdi.
Memişoğlu, 3 yaşından önce tanı konulan çocukların önemli bir kısmının normal yaşamlarını sürdürebilecek duruma geldiğini belirterek, erken tanının önemine dikkat çekti. Ailelerin süreci aksatmaması için aktif iletişim kurduklarını ve İlçe veya İl Sağlık Müdürlükleri vasıtasıyla süreci yakından takip ettiklerini ifade etti. Gerektiğinde randevuları kendilerinin alarak takip ettiklerini ve aksaklık durumunda aileleri arayarak bilgilendirdiklerini de sözlerine ekledi.
Aileleri de yakından takip ettiklerini ve her zaman yanlarında olacaklarını dile getiren Memişoğlu, Türkiye genelinde 433 bin çocuğun Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER) bulunduğunu bildirdi. Bu çocukları MHRS’de öncelikli gruplar arasına dahil ettiklerini belirten Memişoğlu, otizm tanısı almış çocukların ailelerine MHRS’de öncelik tanındığını ve 18 yaşından küçük çocukların annelerine de çocuk psikiyatristi veya psikoloğundan randevu alma konusunda ayrıcalık sağlandığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, “Koruyan, Geliştiren ve Üreten Sağlık” modeliyle birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmeye devam ettiklerini vurgulayan Memişoğlu, vatandaşları aile hekimleri, toplum sağlığı merkezleri ve sağlıklı hayat merkezlerinden aktif şekilde yararlanmaya çağırdı.
SAVUNMA SANAYİ
19 Mayıs 2026EKONOMİ
19 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
19 Mayıs 2026GÜNDEM
19 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
19 Mayıs 2026GÜNDEM
19 Mayıs 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
1372 kez okundu
2
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
1356 kez okundu
3
Kadıköy Sahrayıcedit’te Oto Galeride Korkutan Yangın: 4 Araç Kullanılamaz Hale Geldi
1344 kez okundu
4
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
1343 kez okundu
5
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
1338 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.