Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), 26 Mart-1 Nisan tarihleri arasındaki raporunda, Gazze Şeridi’ndeki insani yardım çalışmalarına rağmen kısıtlamaların acil ihtiyaçların karşılanmasını engellediğini bildirdi. Rapora göre, İsrail’in saldırıları, su kaynaklarının zarar görmesi, sivil kayıplar ve yardım malzemelerine erişimdeki zorluklarla Gazze’deki yaşam koşullarını daha da kötüleştiriyor.
OCHA raporunda, İsrail’in Han Yunus’taki Güney Gazze Tuzdan Arındırma Tesisi’ne hizmet veren elektrik hattına yönelik saldırısı, bölgedeki su krizini derinleştirdi. Saldırı nedeniyle günde yaklaşık 16 bin metreküp içme suyu üreten tesisin faaliyetleri durdu. Onarım sonrası tesisin kapasitesi ancak beşte birine, yani 2 bin 500 metreküpe çıkarılabildi. Bu durum, Deyr el-Belah ve Han Yunus’un kuzeyindeki Mevasi bölgesinde yaklaşık 500 bin Filistinlinin içme suyundan mahrum kalmasına neden oldu. Su kıtlığı, Gazze’de hijyen sorunlarını ve hastalık riskini artırıyor.
Gazze’de mutfak gazı kıtlığı da yaşanırken, yemek pişirmek için sağlıksız atık yakma yöntemlerine başvuruluyor. Ateşkesin ilan edilmesine rağmen İsrail’in düzenlediği saldırılar devam ediyor. Rapora göre, 26 Mart-1 Nisan tarihleri arasında 23 Filistinli hayatını kaybetti, 81 kişi yaralandı. Ölenlerin 3’ü önceki yaralanmalarından kaynaklanıyordu. 10 Ekim 2023’ten bu yana ise 713 Filistinli hayatını kaybetti, bin 940 kişi yaralandı. Bu saldırılar, sivil altyapıya zarar vererek Gazze’deki yaşamı daha da zorlaştırıyor.
Şiddetli yağışlar da Gazze’deki durumu ağırlaştırdı. 25-26 Mart’taki yağışlar, 3 binden fazla yerinden edilmiş Filistinlinin çadırlarını ve eşyalarını su altında bıraktı. 600 aile bu durumdan olumsuz etkilendi. OCHA, 373 aileye acil barınma ve temel ev eşyası desteği sağladı.
Gazze’den yurtdışına tıbbi tahliyeler sınırlı şekilde devam ederken, işgal altındaki Batı Şeria’ya sevkler hala kapalı. Ayrıca, tıbbi destek için yurt dışına çıkanların geri dönüşleri de yaşanıyor. Kasım 2023’te Şifa Hastanesi’nden bebekken tıbbi tahliye edildikten sonra geri dönen 11 çocuk da bunlara dahil.
OCHA raporunda, Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı’ndaki tesislerin yetersizliğine ve kötü koşullarına dikkat çekildi. Gazze’ye giren malların İsrail makamlarının tam denetimi altında olduğuna işaret edildi. Ayrıca, ABD-İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından bölgedeki gerilimin tırmanması, yardımların kısıtlı eriştiği Gazze Şeridi’ne özel sektör tedarikçilerinin sağladığı malların hacminde büyük düşüşe neden oldu. Bu durum, Gazze’deki insani krizin daha da derinleşmesine yol açıyor.
SAVUNMA SANAYİ
07 Mayıs 2026EKONOMİ
07 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
07 Mayıs 2026GÜNDEM
07 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
07 Mayıs 2026GÜNDEM
07 Mayıs 2026
1
Bakırköy’de Korkunç Kaza: Kontrolden Çıkan Otomobil Kafeye Daldı, 6 Yaralı
184 kez okundu
2
Küresel Sumud Filosu’na İsrail Müdahalesi: Gazze’ye Yardım Taşıyan Gemiler Engellendi
183 kez okundu
3
Emniyet Genel Müdürlüğü’ne Nevşehir Valisi Ali Fidan Atandı: Yeni Atamalar Resmi Gazete’de
182 kez okundu
4
İtalya, Gazze’ye Yönelen Filoya Müdahale Üzerine İsrail ve Yunanistan’dan Bilgi İstedi
182 kez okundu
5
Türkiye’den Kakao İhracatında Rekor: 5 Yılda %114,7 Artış
170 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.