Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) tarihi ve kültürel mirasının önemli bir parçası olan Gazimağusa’daki Lala Mustafa Paşa Camii’nde restorasyon çalışmaları başlıyor. KKTC Din İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, restorasyon, Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kıbrıs Vakıflar İdaresi işbirliğinde gerçekleştirilecek. Bu kapsamda cami, ibadet ve ziyaretlere geçici süreyle kapatıldı.
Tarihi boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Lala Mustafa Paşa Camii, mimari özellikleriyle dikkat çekiyor. Osmanlı’nın Kıbrıs’ı fethinden önce Aziz Nikola Katedrali olarak inşa edilen yapı, Doğu Akdeniz’deki Rayonnant Gotik stili ile öne çıkıyor. 1328’de Katolik katedral olarak kutsanan yapı, 1571’de Gazimağusa’nın fethiyle camiye dönüştürülmüş ve “Mağusa Ayasofyası Camii” adını almış. 1954’ten itibaren ise Lala Mustafa Paşa Camii olarak anılmaya başlandı.
Caminin restorasyon çalışmaları öncesinde son cuma namazı bugün kılınırken, cemaat ve bölge sakinleri duygusal anlar yaşadı. KKTC Din İşleri Başkanlığı Gazimağusa Sorumlusu Faruk Seçkin, caminin tarihi önemine vurgu yaparak, “Sadece Kıbrıs’ın değil, Doğu Akdeniz’in en muhteşem eserlerinden biri,” dedi. Seçkin, restorasyonun 3-4 yıl süreceğini ve caminin aslına uygun şekilde güçlendirileceğini belirtti.
Bölge sakinlerinden Ali Özduran, caminin hem dini hem de turistik açıdan önemine dikkat çekerek, restorasyon nedeniyle duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Özduran, eserin gelecek nesillere sağlam bir şekilde aktarılacak olmasından dolayı ise mutluluk duyduğunu ifade etti ve Türkiye Cumhuriyeti’ne restorasyona katkılarından dolayı teşekkür etti.
Cuma namazını kılmak için camiye gelen İhsan Bekiroğlu da restorasyonun gerekliliğine işaret ederek, “Restorasyondan dolayı mutluyum. Burada ibadet etmeyi özleyeceğiz fakat inşallah 4-5 yıl sonra çalışmalar bitince gene gelmeye devam edeceğiz,” şeklinde konuştu. Restorasyon çalışmalarının, caminin tarihi dokusunu koruyarak, yapının ömrünü uzatması ve gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.
Restorasyon çalışmalarının başlamasıyla birlikte, Lala Mustafa Paşa Camii, tarihi ve kültürel mirasını koruma yolunda önemli bir adım atmış olacak. Bu süreç, caminin ihtişamını yeniden canlandıracak ve bölgeye olan turistik ilgiyi artıracak.
Kaynak: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
13 Temmuz 2026EKONOMİ
13 Temmuz 2026SAVUNMA SANAYİ
13 Temmuz 2026GÜNDEM
13 Temmuz 2026SAVUNMA SANAYİ
13 Temmuz 2026GÜNDEM
13 Temmuz 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3825 kez okundu
2
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
3595 kez okundu
3
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
3591 kez okundu
4
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3591 kez okundu
5
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
3590 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.