The Economist’in analizine göre, ABD ve İsrail istihbarat servisleri, İran’ın füze kapasitesini ve Tahran’ın misilleme yeteneğini önemli ölçüde hafife aldı. Haberde, savaşın ilk haftalarında ve Haziran 2025’te İran’a yönelik saldırılarda imha edildiği belirtilen füze sayılarının abartıldığına dikkat çekildi. Bu durum, İsrail’in füze savunma sistemlerinin başarısına rağmen, İran’ın füze stoklarının beklenenden daha dayanıklı olduğunu ortaya koyuyor.
Analizde, İsrail’in füze önleme oranının yüksek olmasına ve can kaybı ile hasarın sınırlı kalmasına rağmen, İran’ın füze veya fırlatıcılarının azaldığına dair hiçbir işaret olmadığı vurgulanıyor. Birçok İsrailli analistin, İran’ın füze kapasitesinin bu kadar uzun süre dayanabileceğini beklemediği belirtiliyor. Ayrıca, ABD ve İsrail’in, İran’ın topraklarına dağılmış füze fırlatıcılarını havadan hedef almakta zorlandığına, özellikle uçaklarını uzun süre havada tutmakta zorlandığına işaret ediliyor.
The Economist, İran’ın füze fırlatıcılarının bir kısmını yer altında tutmaya devam ettiğini ve ateşkes ilan edildiğinde bile İran’ın füze fırlatma yeteneğine sahip olacağını öngörüyor. Bu durumun, İran rejiminin savaş sonrası zafer anlatısında ve komşularına yönelik güç gösterisi ve tehditlerinde merkezi bir rol oynayacağı ifade ediliyor.
Haberde, ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a askeri saldırı başlattığı ve İran’ın da İsrail’in yanı sıra ABD üslerinin bulunduğu Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn gibi bölge ülkelerinde belirlediği hedeflere saldırılarla karşılık verdiği hatırlatılıyor. ABD-İsrail saldırılarında, eski İran lideri Ali Hamaney’in yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkilinin öldüğü belirtiliyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın, Hürmüz Boğazı’nın tamamen açılması şartıyla İran’la iki haftalık karşılıklı ateşkesi kabul ettiği ve İran yönetiminin, Pakistan’da yürütülecek müzakerelerin 15 günlük ateşkes sürecinde sonuçlanmasını hedeflediği bilgisi de haberde yer alıyor. Bu gelişmeler, bölgedeki gerginliğin azaltılması ve kalıcı bir çözüme ulaşılması için yapılan diplomatik çabaları işaret ediyor.
Kaynak: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
28 Mayıs 2026EKONOMİ
28 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
28 Mayıs 2026GÜNDEM
28 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
28 Mayıs 2026GÜNDEM
28 Mayıs 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
2661 kez okundu
2
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
2611 kez okundu
3
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
2600 kez okundu
4
Kadıköy Sahrayıcedit’te Oto Galeride Korkutan Yangın: 4 Araç Kullanılamaz Hale Geldi
2600 kez okundu
5
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
2595 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.