İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gazze’ye insani yardım götürmek amacıyla yola çıkan ve ‘Sumud Filosu’ olarak bilinen sivil deniz organizasyonuna yönelik İsrail güvenlik güçlerinin müdahalesine ilişkin soruşturmayı tamamladı. Soruşturma sonucunda, uluslararası sularda seyir halindeki gemilere yapılan müdahalede yer alan İsrail güvenlik unsurları hakkında ağır suçlamalar içeren bir iddianame hazırlandı.
Başsavcılığın açıklamasında, müdahalenin uluslararası hukukun temel normlarını açık ve ağır bir şekilde ihlal ettiği belirtildi. İddianamede, gemilerin zorla durdurulması, sivillerin cebir ve şiddet kullanılarak alıkonulması, fiziksel saldırıya uğramaları ve insan onuruyla bağdaşmayan muamelelere maruz bırakılmaları gibi eylemlerin tespit edildiği vurgulandı.
Yürütülen soruşturma kapsamında, söz konusu eylemlerin planlanması ve icrasında rol aldıkları belirlenen 35 şüpheli hakkında dava açıldı. Şüpheliler hakkında, İnsanlığa Karşı Suç, Soykırım, Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma, Kasten Yaralama, Eziyet, Nitelikli Yağma, Mala Zarar Verme ve Ulaşım Araçlarının Alıkonulması suçlarından iddianame düzenlendi. Şüphelilerden bir kısmı hakkında yakalama kararı bulunduğu da belirtildi.
Bu önemli gelişme, Sumud Filosu’na yapılan müdahalenin ardından uluslararası arenada yankı uyandırması bekleniyor. Türkiye, olayla ilgili olarak uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli adımları atmaya devam edeceğini duyurdu. İddianamenin kabul edilmesi ve yargılama sürecinin başlaması, adaletin tecellisi açısından kritik önem taşıyor.
Öte yandan, Antalya-Isparta karayolunda meydana gelen trafik kazası da gündeme geldi. İlk belirlemelere göre, kazada 7 kişi hayatını kaybederken, 7 kişi de yaralandı. Yetkililer, kazayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini bildirdi.
Bu gelişmeler, hem uluslararası hukuku ilgilendiren önemli bir davayı hem de ülke içindeki bir trajediyi aynı anda gündeme getiriyor. Kamuoyu, her iki olayla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor.
Kaynak: Habertürk
SAVUNMA SANAYİ
28 Mayıs 2026EKONOMİ
28 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
28 Mayıs 2026GÜNDEM
28 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
28 Mayıs 2026GÜNDEM
28 Mayıs 2026
1
Türk Savunma Sanayii Şirketleri, Dünyanın En Büyükleri Arasında Yükselişte
4851 kez okundu
2
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
2659 kez okundu
3
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
2609 kez okundu
4
Arnavutköy’de Fabrika Yangını: Anadolu Mahallesi’nde Büyük Çaplı Yangın
2602 kez okundu
5
Arnavutköy’de Fabrika Yangını: Anadolu Mahallesi’nde Korku Dolu Anlar
2601 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.