DOLAR 44,8680 0.25%
EURO 52,9658 0.17%
ALTIN 6.907,430,23
BITCOIN 33861411.59478%
Mersin
24°

KAPALI

SABAHA KALAN SÜRE

Hürmüz Boğazı Krizi Yenilenebilir Enerjiye Yönelimi Hızlandırdı: Fiyatlar Yükselirken Yeni Fırsatlar Doğuyor
3 okunma

Hürmüz Boğazı Krizi Yenilenebilir Enerjiye Yönelimi Hızlandırdı: Fiyatlar Yükselirken Yeni Fırsatlar Doğuyor

ABONE OL
17 Nisan 2026 12:15
Hürmüz Boğazı Krizi Yenilenebilir Enerjiye Yönelimi Hızlandırdı: Fiyatlar Yükselirken Yeni Fırsatlar Doğuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ortadoğu’daki Hürmüz Boğazı kaynaklı petrol arzındaki düşüş, küresel petrol fiyatlarını sert bir şekilde yükseltirken, enerji piyasalarında dengeleri değiştiren önemli bir gelişmeye yol açtı. Özellikle Asya ve Avrupa ülkelerinin fosil yakıtlara erişiminin zorlaşması, yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgiyi yeniden canlandırdı. Bu durum, enerji ithalatçısı ülkelerde maliyet enflasyonunu tetiklerken, enerji arz güvenliği konusundaki endişeleri de artırıyor.

Enerji piyasalarındaki belirsizlikler, sadece kısa vadeli fiyatlamaları etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda orta ve uzun vadede tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi, enerji dönüşümü ve stratejik rezerv politikalarının önemini de artırıyor. Bu riskler, ekonomileri petrole olan bağımlılıktan kurtarma arayışlarına yöneltirken, yenilenebilir enerjiye olan talebi de artırıyor. Bu kapsamda, özellikle güneş panellerinde kullanılan bakır ve gümüş gibi metallere olan ilginin artması bekleniyor.

Konuyu değerlendiren Vadeli İşlem ve Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, savaş öncesinde yenilenebilir enerjiye olan talebin zaten yüksek olduğunu, son dönemde ise özellikle Uzak Doğu’da bu talebin daha da arttığını belirtti. Çin’in, petrol ithalatı yüksek olan ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Ergezen, ülkenin enerji kaynaklarını çeşitlendirme yönünde adımlar attığını vurguladı. Çin’in nükleer enerjiye yaptığı yatırımlara da değinen Ergezen, bu durumun yenilenebilir enerjiye olan yönelimi desteklediğini ifade etti.

Ergezen, Avrupa’da sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında yenilenebilir enerjiye olan talebin zaten yüksek olduğunu hatırlatarak, “Bu savaşla birlikte yenilenebilir enerji talebinin daha da artacağını düşünüyorum.” dedi. Yenilenebilir enerji talebinin gelişmekte olan ülkelere yayılacağını öngören Ergezen, Ortadoğu ülkelerinde güneş paneli, rüzgar gülü ve yenilenebilir enerji santrali talebinin ciddi şekilde artacağını belirtti. Ayrıca, yapay zeka alanındaki enerji talebinin de arttığına dikkat çeken Ergezen, bu alanda yapılan yeni yatırımların da enerji talebini artıracağını sözlerine ekledi.

Sonuç olarak, Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmeler, enerji piyasalarında dönüşümü hızlandırırken, yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talebi artırıyor. Bu durum, hem enerji güvenliği açısından önemli fırsatlar sunuyor hem de yenilenebilir enerji sektöründe yeni yatırımların ve gelişmelerin önünü açıyor. Kaynak: Habertürk

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.