İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada, ekonomi programına yönelik eleştirilerinin bağlamından koparıldığını ve yanlış yansıtıldığını belirtti. Aran, LeadWorld İş ve Ekonomi Forumu’ndaki konuşmasında ifade ettiği görüşlerin daha sert algılandığını ve tercüme hataları içerdiğini dile getirdi. Habertürk’ün haberine göre, Aran, enflasyonla mücadele programını desteklediğini ancak mevcut konjonktürde revizyona ihtiyaç duyulduğunu savundu.
Aran, açıklamasında şunları söyledi: “Biliyorsunuz, ben bu programı ilk gününden bu yana destekliyorum. Noksan kısımlarına da zaman zaman dikkat çekiyorum. Ancak tüm noksanlıklarına rağmen enflasyonun ana sorun olduğunu ve önceliğin de enflasyonla mücadele olması gerektiği konusunda hemfikir olduğumu belirtiyorum.”
Aran, konuşmasında içinde bulunulan savaş ortamı ve yükselen petrol fiyatları nedeniyle enflasyonla mücadele programının zorlaştığına dikkat çekti. “Toplantıda yaptığım konuşmada, içinde bulunduğumuz savaş ortamında, petrol fiyatlarının geldiği seviyelerde enflasyonla mücadele programını yürütmenin artık imkânsız hal aldığını, bedelinin çok daha ağır hale geldiğini söyledim.” dedi. Bu nedenle, enflasyonla mücadele programına ek olarak, sanayi ve teknoloji bakanlığının stratejik ürün ve odak alanları etrafında bir dönüşüm programı tartışılmasını önerdi.
Aran, “Belki de enflasyonla mücadele programı yanında sanayi ve teknoloji bakanlığının çizdiği stratejik ürün ve odak alanları etrafında HITT-30 programı paralelinde bir dönüşüm programına geçmeyi tartışmanın doğru olabileceğini belirttim.” şeklinde konuştu. Bu programın, enflasyonun belirli bir seviyede kalacağı öngörüsüyle, reel sektör ve sanayideki kırılganlığı azaltmayı hedeflediğini vurguladı.
Aran, kendi önerisinin doğru bağlamını ise şu şekilde özetledi: “Bu konjonktür normalleşene kadar yeni bir denge noktasında oluşacak, reel sektör ve sanayide kırılganlığın artmasını önleyecek bir program revizyonu öneriyorum. Ama ayrıca kalıcı olarak da yüksek katma değere dönük program için takviye yapılması gerektiğini söylüyorum.”
Aran’ın açıklamaları, enflasyonla mücadele stratejilerinde güncel ekonomik koşullara uyum sağlanması gerektiğine işaret ediyor. İş Bankası Genel Müdürü, mevcut programın revize edilmesi ve uzun vadede yüksek katma değerli üretime odaklanılması gerektiğini savunuyor.
Haberin kaynağı: Habertürk
SAVUNMA SANAYİ
17 Temmuz 2026EKONOMİ
17 Temmuz 2026SAVUNMA SANAYİ
17 Temmuz 2026GÜNDEM
17 Temmuz 2026SAVUNMA SANAYİ
17 Temmuz 2026GÜNDEM
17 Temmuz 2026
1
Togg Bayilik Sistemine Geçiyor: İlk Etapta Beş İl Hedefte
5779 kez okundu
2
Ekonomist Eryılmaz’dan Kritik Piyasa Değerlendirmesi: Borsa İstanbul’da Baskı Sürüyor, Altın ve Gümüşte Dalgalanma Uyarısı
5191 kez okundu
3
Turizm Sektöründe 138 Milyon Lira Ceza
4392 kez okundu
4
BRICS+ Moda Zirvesi: Türk Modasının Küresel Etkisinin Artırılması
3858 kez okundu
5
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Politika Faizi İndirildi
3843 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.