İstanbul Ticaret Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Ulusal Dijital Medya ve Telif Hakları Sempozyumu, yapay zeka, dijitalleşme ve içerik üretimi ekseninde telif haklarının geleceğini çok yönlü olarak ele aldı. Akademi, medya ve sektör temsilcilerini bir araya getiren sempozyum, dijital dönüşümün getirdiği yeni riskleri ve çözüm önerilerini kapsamlı bir şekilde değerlendirdi. HaberTürk’te yer alan habere göre, İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Hukuk Fakültesi ile Telif Hakları Derneği iş birliğiyle düzenlenen etkinlik, dijital çağda telif haklarının geleceğine ışık tuttu.
Sempozyuma İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hanifi Parlar, Telif Hakları Derneği Başkanı Cafer Vayni ve çok sayıda akademisyen katıldı. Açılış konuşmasında Dr. Erhan Erken, dijitalleşmenin bilgiye erişimi kolaylaştırdığını ancak telif hakları açısından yeni sorunlar yarattığını belirtti. İçerik üreticilerinin haklarının korunmasının önemine vurgu yapan Erken, özellikle dijital platformlar karşısında üreticilerin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Cafer Vayni ise telif haklarının sadece hukuki değil, aynı zamanda kültürel ve ekonomik bir değer olduğunu vurguladı. Yapay zeka ile içerik üretim süreçlerinin değiştiğini belirten Vayni, mevcut telif sistemlerinin bu dönüşüme uyum sağlamakta zorlandığını dile getirdi.
Sempozyumda “Özel Hukuk Yönünden Telif Hakları” başlıklı ilk oturum, İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker başkanlığında gerçekleştirildi. Prof. Dr. Şaban Kayıhan, telif hakkının fikrin değil, ifadenin korunması gerektiğini vurguladı. Yapay zekanın henüz hak sahibi olarak kabul edilmediğini belirten Kayıhan, yapay zeka tarafından üretilen içeriklerin telif hakları açısından nasıl değerlendirileceği konusuna dikkat çekti.
Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Muhammed Furkan Akıncı, yapay zeka sistemlerinin haber içerikleriyle eğitilmesinin telif hukuku açısından önemli tartışmalar doğurduğunu ifade etti. Çoğaltma hakkı ve lisanslama süreçlerinin bu alanda belirleyici olacağını vurgulayan Akıncı, yapay zeka tarafından üretilen içeriklerin telif hakları açısından nasıl lisanslanacağı ve kullanılacağı konusuna dikkat çekti. Sempozyum, dijitalleşme çağında telif haklarının geleceğine dair önemli tartışmalar ve çözüm önerileri sunarak, sektör temsilcileri ve akademisyenler için önemli bir platform oluşturdu.
SAVUNMA SANAYİ
17 Nisan 2026EKONOMİ
17 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
17 Nisan 2026GÜNDEM
17 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
17 Nisan 2026GÜNDEM
17 Nisan 2026
1
Türk Savunma Sanayii Şirketleri, Dünyanın En Büyükleri Arasında Yükselişte
4410 kez okundu
2
Anahat Holding ve Gain Medya’ya Operasyon: Gözaltılar ve Kayyum Ataması
2080 kez okundu
3
Ahmet Çakar Hakkında MASAK Raporu: Milyonlarca Liralık Şüpheli Para Akışı İddiası
2040 kez okundu
4
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Türk Dünyası Vizyon Belgesi Açıklaması
1999 kez okundu
5
Konut Fiyatlarında 21 Ay Sonra Reel Artış Kaydedildi
1996 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.