Ticaret Bakanlığı’nın mart ayına ve yılın ilk çeyreğine ilişkin açıkladığı ihracat verileri, Türkiye ekonomisine dair önemli ipuçları sunuyor. İstanbul, 3 milyar 816 milyon dolarlık ihracatla zirvedeki yerini korurken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,7’lik bir düşüş yaşadı. Bu düşüşe rağmen İstanbul, ülke ihracatına en büyük katkıyı sağlayan il olma özelliğini sürdürüyor.
Kocaeli, 3 milyar 159 milyon dolar ve yüzde 1,6’lık bir azalışla ikinci sırada yer alırken, İzmir ise 2 milyar 8 milyon dolar ve yüzde 4,5’lik bir düşüşle üçüncü sırada kendine yer buldu. Bu veriler, küresel ekonomik koşulların ve iç dinamiklerin etkisiyle ihracat performansında genel bir yavaşlama olduğunu gösteriyor.
İstanbul’un ihracatında öne çıkan sektörler arasında 488 milyon 493 bin dolarla kıymetli veya yarı kıymetli taşlar ilk sırada yer alırken, kazanlar, makineler 432 milyon 341 bin dolarla ve örme giyim eşyası ve aksesuarları 377 milyon 212 bin dolarla takip etti. Kocaeli’de ise motorlu kara taşıtları 1 milyar 43 milyon 761 bin dolarla en büyük paya sahip olurken, mineral yakıtlar ve mineral yağlar 535 milyon 732 bin dolarla ikinci, elektrikli makine ve cihazlar ise 229 milyon 548 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı. İzmir’de motorlu kara taşıtları 518 milyon 906 bin dolarla lider konumda bulunurken, demir ve çelik 226 milyon 82 bin dolarla ve kazanlar, makineler 170 milyon 193 bin dolarla onu izledi.
İllerin ihracat yaptığı ülkelere bakıldığında, İstanbul’un en büyük pazarı 324 milyon 596 bin dolarla Almanya oldu. Almanya’yı 250 milyon 882 bin dolarla ABD ve 150 milyon 799 bin dolarla İngiltere takip etti. Kocaeli’nin en fazla ihracat yaptığı ülke 268 milyon 54 bin dolarla İngiltere olurken, Almanya 259 milyon 763 bin dolarla ikinci ve İtalya 240 milyon 117 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı. İzmir’de ise Almanya 182 milyon 906 bin dolarla ilk sırada yer alırken, İtalya 149 milyon 548 bin dolarla ve Malta 148 milyon 716 bin dolarla onu izledi.
Verilere göre, ocak-mart döneminde 14 il 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirirken, 40 il ihracatını artırmayı başardı. Bu durum, Türkiye ekonomisinin farklı bölgelerdeki dinamizmini ve ihracat potansiyelini ortaya koyuyor.
Öte yandan, haberde yer alan Gülistan Doku soruşturması kapsamında dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in gözaltına alınması, konunun farklı bir boyutu olarak dikkat çekiyor. Sonel’in Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülecek soruşturması, kamuoyunda merakla takip ediliyor.
SAVUNMA SANAYİ
20 Nisan 2026EKONOMİ
20 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
20 Nisan 2026GÜNDEM
20 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
20 Nisan 2026GÜNDEM
20 Nisan 2026
1
Togg Bayilik Sistemine Geçiyor: İlk Etapta Beş İl Hedefte
5010 kez okundu
2
Ekonomist Eryılmaz’dan Kritik Piyasa Değerlendirmesi: Borsa İstanbul’da Baskı Sürüyor, Altın ve Gümüşte Dalgalanma Uyarısı
4412 kez okundu
3
Turizm Sektöründe 138 Milyon Lira Ceza
3599 kez okundu
4
BRICS+ Moda Zirvesi: Türk Modasının Küresel Etkisinin Artırılması
3060 kez okundu
5
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Politika Faizi İndirildi
3041 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.