Gazze’de devam eden savaş, bebek ölümleri ve doğum kusurlarında dramatik bir artışa neden oluyor. TRT Haber’de yer alan habere göre, savaşın yarattığı yıkım, en savunmasız kesim olan bebekleri derinden etkiliyor.
İki haftalık Ahmed’in beyninde sıvı birikmesi görülürken, iki aylık Süheyr ağız ve kulak deformasyonlarıyla, yine iki aylık Usame ise kalbinde delik ve beyninde genişlemeyle hayata tutunmaya çalışıyor. Usame’nin annesi Naciye Zurub, bebeğinin doğumundan bu yana hastaneden ayrılmadığını ve hamilelik sürecinin savaş koşullarında, yetersiz beslenme, güvenli içme suyuna erişim eksikliği ve derme çatma çadırlarda geçtiğini belirtiyor.
Doktorlar, ailede benzer bir genetik geçmiş bulunmamasına rağmen bu vakaların artışını çevresel faktörlere bağlıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Birimi Direktörü Zahir el-Vahidi, artışın beş temel nedene dayandığını açıklıyor: yaygın açlık, sağlık hizmetlerindeki çöküş, aşırı kalabalık yaşam alanları, kirli içme suyu ve devam eden hava saldırılarının etkileri.
El-Vahidi, Gazze’de geçtiğimiz yıl en az 457 yenidoğan ölümünün kayıtlara geçtiğini ve bu rakamın savaş öncesi döneme kıyasla bebek ölümlerinde yüzde 50’lik bir artış anlamına geldiğini vurguluyor. Bu korkunç tablo, savaşın insan sağlığı üzerindeki yıkıcı etkisini gözler önüne seriyor. Yetersiz beslenme, hijyen sorunları ve sağlık hizmetlerine erişimdeki zorluklar, bebeklerin yaşam mücadelesini daha da zorlaştırıyor. Uluslararası toplumun, Gazze’deki sağlık krizine acilen müdahale etmesi ve temel insani ihtiyaçların karşılanması için çaba göstermesi gerekiyor. Savaşın gölgesinde büyüyen bu bebeklerin hayatta kalma mücadelesi, insanlığın vicdanını sızlatan bir trajedi olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum, Gazze’deki insani krizin boyutlarını ve acil çözüm gerekliliğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Savaşın getirdiği yıkım, sadece binaları değil, aynı zamanda insan hayatını ve geleceği de tahrip ediyor.
[Kaynak: TRT Haber](https://www.trthaber.com/haber/dunya/gazzede-savasin-golgesinde-bebek-olumleri-ve-dogum-kusurlari-artiyor-942644.html)
SAVUNMA SANAYİ
22 Nisan 2026EKONOMİ
22 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
22 Nisan 2026GÜNDEM
22 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
22 Nisan 2026GÜNDEM
22 Nisan 2026
1
Türkiye’de Evlilik ve Boşanma İstatistikleri: 2025 Yılında Evlenme Oranları Düşerken, Boşanmalar Arttı
141 kez okundu
2
Türkiye’den Kakao İhracatında Rekor: 5 Yılda %114,7 Artış
140 kez okundu
3
Donald Trump’tan Küresel Ticarete Yeni Darbe: Tarifeler %15’e Yükseldi
130 kez okundu
4
Türkiye Otomotiv Pazarı Rekor Kırıyor: Yatırımlar Artarak Devam Edecek
112 kez okundu
5
Altın Fiyatları Denge Arayışında: Rekor Sonrası Dalgalanma ve Gelecek Beklentileri
109 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.