DOLAR 44,9293 0.09%
EURO 52,6211 -0.36%
ALTIN 6.830,830,30
BITCOIN 35480945.16389%
Mersin
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Ömer Çelik’ten Von der Leyen’e Sert Tepki: AB’nin Vizyonsuzluğu ve Türkiye’yi Rakip Görmesi
17 okunma

Ömer Çelik’ten Von der Leyen’e Sert Tepki: AB’nin Vizyonsuzluğu ve Türkiye’yi Rakip Görmesi

ABONE OL
22 Nisan 2026 18:50
Ömer Çelik’ten Von der Leyen’e Sert Tepki: AB’nin Vizyonsuzluğu ve Türkiye’yi Rakip Görmesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in, Avrupa’nın Rus, Türk veya Çin etkisinden korunması gerektiği yönündeki ifadelerine sert eleştiriler yöneltti. Çelik, von der Leyen’in bu açıklamasının, AB’nin genişleme vizyonu ve Avrupa entegrasyonu konusundaki eleştirileri haklı çıkardığını belirtti.

Çelik’e göre, AB Komisyonu, Avrupa entegrasyonunu ve genişleme sürecini organik ve değerlere dayalı bir yaklaşımdan uzaklaştırarak, mekanik ve hatta ‘Hristiyan kulübü’ gibi bir anlayışla ele alıyor. Von der Leyen’in ifadelerinin birkaç açıdan sorunlu olduğunu vurgulayan Çelik, özellikle Türkiye’nin AB’nin rakibi olarak görülmesine tepki gösterdi. Çelik, Türkiye’nin Balkanlar’da barışa dayalı bir vizyona sahip olduğunu ve bölgedeki entegrasyon için önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Çelik, Türkiye’nin Balkan vizyonunun, Balkanizasyon olarak adlandırılan parçalama politikalarına karşı durduğunu ve değerler üzerinden şekillendiğini belirtti. Von der Leyen’in Türkiye’yi AB’nin karşıtı olarak konumlandırmasının, zihinsel ve siyasi bir çelişki olduğunu söyledi. AB’nin Balkan vizyonunun ne olduğuna da dikkat çeken Çelik, üye ülkeler arasındaki farklı yaklaşımların uzun süredir sorun yarattığını ifade etti. Ayrıca, merkezi Avrupa ile Balkan ve Akdeniz Avrupa’sı arasındaki çelişkilerin derinleştiğini ve bunun nedenlerinden birinin vizyonsuzluk olduğunu belirtti.

Çelik, Türkiye’nin ‘Avrupa değerleri’ olarak ifade ettiği şeyle AB Komisyonu’nun anladığı şeyin aynı olmadığını vurguladı. Türkiye’nin siyasi değerlere dayalı bir entegrasyon istediğini belirten Çelik, AB Komisyonu’nun ise merkezi Avrupa’nın diğerlerini domine ettiği bir yaklaşım sergilediğini söyledi. Bu durumun sonuçlarının sadece Türkiye ile ilgili politikalarda değil, aynı zamanda AB’nin kendi iç bütünlüğü konusunda da görüldüğünü ifade etti. Çelik, Ukrayna-Rusya savaşı ve Gazze konusunda AB ülkeleri arasında ortak bir politika oluşturulup oluşturulmadığına dair sorular yöneltti.

Kaynak: TRT Haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.