Fransa’nın Strazburg kentinde gerçekleşen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’nda, İsrail’in Filistinli esirlere idam cezası getiren yasasına yönelik sert tepkiler yükseldi. Hollanda milletvekili Gala Veldhoen tarafından sunulan, söz konusu yasanın kınanmasına ilişkin tasarı, dün yapılan oturumda onaylandı. Tasarıya ek olarak verilen değişiklik önergeleri, İsrail’in AKPM’deki gözlemci statüsünün askıya alınması olasılığını da gündeme getirdi. Bu önemli karar, Haziran ayında Genel Kurul’da oylamaya sunulacak.
İsrail Meclisi, İran’a yönelik artan gerginliğin gölgesinde, 30 Mart’ta Filistinli esirlere idam cezası verilmesini öngören tartışmalı bir yasa tasarısını onaylamıştı. Yasa, özellikle “İsrail’in varlığını inkar etme amacıyla bir İsrailliyi veya burada yaşayan birini öldürmek” suçlamasıyla hüküm giyenlerin idam edilmesini öngörüyor. Uluslararası hak örgütleri, bu maddenin özellikle Filistinlileri hedef aldığını belirtiyor. Yasa ayrıca, idam cezası kararlarında oy birliği şartını kaldırmakta ve kararın hakimlerin salt çoğunluğuyla alınmasını mümkün kılmaktadır.
Yasanın bir diğer önemli etkisi, işgal altındaki Batı Şeria’da İsrail askeri mahkemelerine idam cezası verme yetkisi tanıması. Bu durum, Batı Şeria’daki Filistinli esirler için af ve temyiz yolunu kapatırken, İsrail içinde yargılanan Filistinlilerin idam cezalarının ömür boyu hapse çevrilmesine olanak sağlıyor.
İsrail’deki insan hakları örgütleri, Meclis’ten geçen yasanın iptali için İsrail Yüksek Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Bu gelişmeler, İsrail’in uluslararası arenada giderek artan bir baskı altında olduğunu gösteriyor. AKPM’nin alacağı nihai karar, İsrail’in bölgedeki politikaları ve uluslararası ilişkileri açısından önemli sonuçlar doğurabilir. Özellikle, İsrail’in gözlemci statüsünün askıya alınması, ülkenin Avrupa Konseyi ile olan ilişkilerinde ciddi bir dönüm noktası olabilir. Bu durum, İsrail’in insan hakları ihlalleri konusundaki uluslararası denetimini artırabilir ve Filistin meselesine yönelik çözüm arayışlarını etkileyebilir. [Kaynak: trthaber.com]
SAVUNMA SANAYİ
08 Haziran 2026EKONOMİ
08 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
08 Haziran 2026GÜNDEM
08 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
08 Haziran 2026GÜNDEM
08 Haziran 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3407 kez okundu
2
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
3304 kez okundu
3
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
3303 kez okundu
4
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
3303 kez okundu
5
Kadıköy Sahrayıcedit’te Oto Galeride Korkutan Yangın: 4 Araç Kullanılamaz Hale Geldi
3302 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.