TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo’nun, yasama dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle TBMM’ye gelen dosyalarla ilgili yazılı soru önergesini yanıtladı. Bozdağ’ın verdiği bilgilere göre, Meclis’te 8 farklı partiden 145 milletvekiline ait toplam 1052 dokunulmazlık dosyası bulunuyor.
Bu dosyalar, Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon’da değerlendiriliyor. Dosyaların partilere göre dağılımı ise şöyle: AK Parti’den 5 milletvekiline ait 8 dosya, CHP’den 71 milletvekiline ait 325 dosya, DEM Parti’den 43 milletvekiline ait 628 dosya, MHP’den 9 milletvekiline ait 11 dosya, İyi Parti’den 9 milletvekiline ait 30 dosya, Yeni Yol Partisi’nden 1 milletvekiline ait 1 dosya, TİP’ten 3 milletvekiline ait 42 dosya, Demokratik Bölgeler Partisi’nden 1 milletvekiline ait 2 dosya ve bağımsızlardan 3 milletvekiline ait 5 dosya.
Bozdağ, Anayasa’nın ilgili maddeleri ve TBMM İçtüzüğü hükümleri uyarınca, kesin hüküm giymeleri nedeniyle 1 Ocak 2015 tarihinden bu yana bazı milletvekillerinin vekilliklerinin sona erdiğini belirtti. Bu kapsamda, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Nursel Aydoğan, Besime Konca, Ferhat Encu, Ahmet Yıldırım, İbrahim Ayhan, Osman Baydemir, Selma Irmak, Leyla Güven, Musa Farisoğulları ve Şerafettin Can Atalay’ın milletvekillikleri düşürüldü.
Ayrıca, 1 Ocak 2015’ten itibaren devamsızlık nedeniyle de bazı milletvekillerinin vekillikleri son buldu. Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk, Leyla Zana ve Semra Güzel, devamsızlık nedeniyle vekilliklerini kaybettiler.
Bozdağ, ayrıca, Kadri Enes Berberoğlu ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun durumlarını da hatırlattı. Her iki vekilin de haklarındaki kesinleşmiş mahkeme kararları nedeniyle vekillikleri sona ermiş, ancak Anayasa Mahkemesi kararları üzerine yeniden vekil olmuşlardı.
Bu gelişmeler, TBMM’de dokunulmazlık dosyalarının ve milletvekillerinin statülerinin karmaşık bir süreçte olduğunu gösteriyor. Konuyla ilgili gelişmeler yakından takip ediliyor.
Kaynak: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
12 Haziran 2026EKONOMİ
12 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
12 Haziran 2026GÜNDEM
12 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
12 Haziran 2026GÜNDEM
12 Haziran 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3451 kez okundu
2
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
3336 kez okundu
3
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
3334 kez okundu
4
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
3334 kez okundu
5
Kadıköy Sahrayıcedit’te Oto Galeride Korkutan Yangın: 4 Araç Kullanılamaz Hale Geldi
3333 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.