Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB), 2024 yılının ilk dört ayına ilişkin ihracat rakamlarını açıkladı. DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk İskender’in yaptığı açıklamaya göre, bölgeden 107 farklı ülkeye toplamda 678 milyon 296 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Bu rakamlar, Doğu Karadeniz’in dış ticaretindeki canlılığı ve çeşitliliği gözler önüne seriyor.
Trabzon, 501 milyon 108 bin dolarlık ihracatla bölge liderliğini korurken, Rize’den 82 milyon 942 bin, Gümüşhane’den 61 milyon 928 bin ve Artvin’den 32 milyon 218 bin dolarlık ihracat yapıldı. İhracat rakamlarında geçen yılın aynı dönemine göre önemli artışlar kaydedildi. Trabzon’da %7, Rize’de %26, Gümüşhane’de %126 ve Artvin’de %32’lik artışlar, bölge ekonomisinin dinamizmini gösteriyor.
İhracatın sektörel dağılımına bakıldığında, fındık 352 milyon 720 bin dolarlık ihracatla ilk sırada yer alıyor. Maden ve metaller 122 milyon 280 bin dolar, su ürünleri ve hayvancılık mamulleri 65 milyon 759 bin dolar ve yaş meyve sebze ise 56 milyon 392 bin dolarlık ihracatla önemli pay sahibi oldu. Bu veriler, Doğu Karadeniz’in tarım ve madencilik gibi çeşitli sektörlerdeki ihracat potansiyelini ortaya koyuyor.
İskender, ihracat yapılan ülke sayısının da arttığına dikkat çekti. Geçen yılın aynı dönemine göre 13 farklı ülkeye daha ihracat yapıldı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla İtalya, Rusya, Gürcistan, Almanya ve Fransa oldu. Rusya’ya yapılan ihracatta %7, Gürcistan’a yapılan ihracatta %13, Almanya’ya yapılan ihracatta %74 ve Fransa’ya yapılan ihracatta %66’lık önemli artışlar yaşanırken, İtalya’ya yapılan ihracatta ise %1’lik bir düşüş gözlemlendi.
DKİB Başkanı İskender, bölge ihracatının artırılması için çalışmaların devam ettiğini belirterek, dış pazarlarda rekabet gücünü artırmaya yönelik stratejiler geliştirdiklerini ifade etti. Doğu Karadeniz’in ihracat başarısı, Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlamaya devam ediyor.
SAVUNMA SANAYİ
21 Haziran 2026EKONOMİ
21 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
21 Haziran 2026GÜNDEM
21 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
21 Haziran 2026GÜNDEM
21 Haziran 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3547 kez okundu
2
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
3408 kez okundu
3
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
3402 kez okundu
4
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
3402 kez okundu
5
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3398 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.