Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Merkezi’nde gerçekleşen törende, Türkiye ile Litvanya arasındaki 2. Dönem JETCO toplantısı sonrası önemli bir adım atıldı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Litvanya Ekonomi ve İnovasyon Bakanı Edvinas Griksas, JETCO Protokolü’nü imzaladı. Bu protokol, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini daha da güçlendirmeyi hedefliyor.
Bakan Bolat, toplantı öncesinde Litvanyalı mevkidaşı ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti. Görüşmelerde, müteahhitlik hizmetleri, yeşil teknolojiler, bilgi ve iletişim teknolojileri, savunma, yüksek teknoloji üretimi, yenilenebilir enerji ve turizm gibi stratejik sektörlere odaklanıldığı ifade edildi. Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) çerçevesindeki işbirliklerinin geliştirilmesi de ele alındı. Bu kapsamda, Gümrük Birliği’nin modernizasyonu, yeşil dönüşüm, döngüsel ekonomi, dijital ekonomi ve Sanayi Hızlandırma Yasası gibi önemli konular gündeme geldi.
Bolat, Litvanya’nın gelecek yılın başında başlayacak AB Konseyi Dönem Başkanlığı sürecinde Türkiye-Litvanya işbirliğinin daha da ilerleyeceğine inandıklarını vurguladı. JETCO Protokolü’nün, mevcut işbirliğini güçlendirecek, ticaret ve yatırım ilişkilerini gözden geçirecek ve yeni işbirliği alanları keşfedecek bir yol haritası niteliği taşıdığını belirtti. Amaçlarının, karşılıklı ekonomik ilişkilerde somut ve önemli ilerlemeler kaydetmek olduğu ifade edildi.
Türkiye ile Litvanya arasındaki ikili ticaretin son yıllarda istikrarlı bir şekilde geliştiğine dikkat çeken Bolat, 2025 yılı için 1,1 milyar dolar olarak kaydedilen ikili ticaret hacmini birkaç yıl içinde 1,5 milyar dolara çıkarma hedefi koyduklarını açıkladı. Bu hedefe ulaşmak için stratejik sektörlere özel vurgu yaparak yatırımcıları yönlendireceklerini ve teşvik edeceklerini belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin yurt dışı müteahhitlik sektöründeki gücü ile Litvanya’daki projeler ışığında sürdürülebilir ve uzun vadeli bir işbirliği temelinin oluşturulması hedefleniyor. Türk müteahhitlerin, Litvanya’da ve Türkiye’de yeni ortaklıklar ve ortak girişimler kurma potansiyeline sahip olduğuna inanılıyor.
İki ülke arasındaki güçlü hava bağlantısına da dikkat çeken Bolat, Türk Hava Yolları’nın Litvanya’ya haftada 14 uçuş gerçekleştirdiğini belirtti. Bu bağlantı düzeyinin, ülkeler arasındaki ticaret ve turizmin gelişimine önemli katkı sağladığını ifade etti.
SAVUNMA SANAYİ
04 Mayıs 2026EKONOMİ
04 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
04 Mayıs 2026GÜNDEM
04 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
04 Mayıs 2026GÜNDEM
04 Mayıs 2026
1
Bakırköy’de Korkunç Kaza: Kontrolden Çıkan Otomobil Kafeye Daldı, 6 Yaralı
183 kez okundu
2
İtalya, Gazze’ye Yönelen Filoya Müdahale Üzerine İsrail ve Yunanistan’dan Bilgi İstedi
181 kez okundu
3
Emniyet Genel Müdürlüğü’ne Nevşehir Valisi Ali Fidan Atandı: Yeni Atamalar Resmi Gazete’de
181 kez okundu
4
Küresel Sumud Filosu’na İsrail Müdahalesi: Gazze’ye Yardım Taşıyan Gemiler Engellendi
181 kez okundu
5
Türkiye’den Kakao İhracatında Rekor: 5 Yılda %114,7 Artış
167 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.