ABD Güney Saha Komutanlığı (SOUTHCOM), ABD merkezli X platformu üzerinden yaptığı bir paylaşımla, uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı iddia edilen bir gemiye yönelik düzenlenen saldırının görüntülerini yayınladı. General Francis L. Donovan’ın talimatıyla gerçekleştirilen operasyonda, “terörist örgütler tarafından işletildiği” belirtilen gemi hedef alındı. Paylaşımda, istihbarat bulgularının geminin uyuşturucu kaçakçılığı faaliyetlerinde bulunduğunu doğruladığı ifade edilirken, saldırı sonucunda 3 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. ABD personelinden ise herhangi bir zarar gören olmadığı aktarıldı.
Saldırı anlarına ait görüntüler, SOUTHCOM’un X hesabından paylaşıldı ve gemiye yönelik yapılan operasyonun detayları kamuoyuyla paylaşıldı. Bu tür operasyonların artması, uluslararası kamuoyunda “yargısız infaz” tartışmalarını da beraberinde getirdi.
Son dönemde ABD ordusunun, Karayipler ve Pasifik Okyanusu’nda uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı iddia edilen teknelere yönelik saldırılar düzenlediği ve içindekileri doğrudan hedef aldığı biliniyor. Bu durum, insan hakları örgütleri ve bazı uluslararası kuruluşlar tarafından endişeyle karşılanıyor. Eleştirmenler, bu tür operasyonların uluslararası hukuka uygunluğuna dair sorular yöneltirken, şeffaflık eksikliğini ve sivil kayıplar riskini de gündeme getiriyor.
ABD yetkilileri ise, bu tür operasyonların uyuşturucu kaçakçılığı ve organize suçlarla mücadele kapsamında gerçekleştirildiğini savunuyor. Ancak, operasyonların yasal çerçevesi ve sivil kayıpların önlenmesi konusundaki belirsizlikler, tartışmaların devam etmesine neden oluyor. Konuyla ilgili olarak, uluslararası gözlemciler ve hukuk uzmanları, ABD’nin bu tür operasyonlardaki uygulamalarını yakından takip etmeye devam ediyor.
Bu olay, ABD’nin uyuşturucu ile mücadele stratejisi ve uluslararası hukuk ilkeleri arasındaki gerilimi bir kez daha gözler önüne seriyor. Gelecekte benzer operasyonların nasıl yürütüleceği ve uluslararası kamuoyunun bu konudaki tepkisi, dikkatle takip edilecek.
SAVUNMA SANAYİ
08 Mayıs 2026EKONOMİ
08 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
08 Mayıs 2026GÜNDEM
08 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
08 Mayıs 2026GÜNDEM
08 Mayıs 2026
1
Bakırköy’de Korkunç Kaza: Kontrolden Çıkan Otomobil Kafeye Daldı, 6 Yaralı
186 kez okundu
2
Küresel Sumud Filosu’na İsrail Müdahalesi: Gazze’ye Yardım Taşıyan Gemiler Engellendi
185 kez okundu
3
Emniyet Genel Müdürlüğü’ne Nevşehir Valisi Ali Fidan Atandı: Yeni Atamalar Resmi Gazete’de
184 kez okundu
4
İtalya, Gazze’ye Yönelen Filoya Müdahale Üzerine İsrail ve Yunanistan’dan Bilgi İstedi
184 kez okundu
5
Türkiye’den Kakao İhracatında Rekor: 5 Yılda %114,7 Artış
171 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.