Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 31’inci Taraflar Konferansı (COP31) ev sahipliği kapsamında düzenlenen bir panelde konuştu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman ve farklı ülkelerden bakanlar ile uluslararası kuruluşların yöneticilerinin katıldığı “Türkiye’nin COP31’e Giden Yolu: Dirençli Şehirler” başlıklı panelde, şehirlerin geleceği, dünyanın korunması ve çocukların istikbali için güçlü bir irade ortaya koyduklarını belirtti.
Bakan Kurum, paneldeki konuşmasında iklim değişikliği, afet yönetimi ve kentsel dirençlilik konularına değindi. Son dönemde yaşanan doğal afetlere dikkat çeken Kurum, “Hemen yanı başımızda, daha geçen hafta Gaziantep’imizde tarihimizde görmediğimiz bir hortum yaşadık. Hatay’da ve bu coğrafyada 11 ilimizi etkileyen bir deprem yaşadık. Geçtiğimiz sene su kıtlığıyla şehirlerimiz karşı karşıya kaldı. Bu sene barajlarımız doldu,” ifadelerini kullandı. İklim değişikliğinin şehirlerin risklerini artırdığını ve afet yönetimi ile kentsel dirençliliğin önemine vurgu yaptı.
COP31 başkanı olarak bulunmanın kendisi için ayrı bir anlam ifade ettiğini belirten Kurum, iklim eylemini sahaya indirerek çözümü şehirlerde büyütmek istediklerini söyledi. “Kasımda inşallah Antalya’da ev sahipliği yapacağımız zirveyi yalnızca orada teknik müzakerelerin yürütüldüğü bir toplantı olarak görmedik, görmüyoruz,” diyen Kurum, bu süreci şehirlerin sorunlarına cevap veren, yerel yönetimlerin gücünü görünür kılan bir çözüm platformu olarak değerlendirdiklerini ifade etti.
Hatay’daki programın, Türkiye’nin iklim ve şehircilik vizyonunun sahadaki en anlamlı duraklarından biri olduğunu belirten Kurum, depremlerde 11 şehirde yaşanan yıkıma dikkat çekti. Deprem bölgesinde yapılan çalışmalara değinen Kurum, “Bu şehirleri hep birlikte ayağa kaldırdık, dostlarımızın destekleriyle, insanımızla… 6 Şubat 2023’te Türkiye olarak tarihimizin en uzun gününü yaşadık. 14 milyon insanımız bu felaketten doğrudan etkilendi,” dedi. Yaklaşık 850 bin yapının kullanılamaz hale geldiğini hatırlatan Kurum, bu acıya rağmen umudun hiç kaybolmadığını vurguladı.
SAVUNMA SANAYİ
08 Mayıs 2026EKONOMİ
08 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
08 Mayıs 2026GÜNDEM
08 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
08 Mayıs 2026GÜNDEM
08 Mayıs 2026
1
Bakırköy’de Korkunç Kaza: Kontrolden Çıkan Otomobil Kafeye Daldı, 6 Yaralı
187 kez okundu
2
Emniyet Genel Müdürlüğü’ne Nevşehir Valisi Ali Fidan Atandı: Yeni Atamalar Resmi Gazete’de
186 kez okundu
3
Küresel Sumud Filosu’na İsrail Müdahalesi: Gazze’ye Yardım Taşıyan Gemiler Engellendi
186 kez okundu
4
İtalya, Gazze’ye Yönelen Filoya Müdahale Üzerine İsrail ve Yunanistan’dan Bilgi İstedi
185 kez okundu
5
Türkiye’den Kakao İhracatında Rekor: 5 Yılda %114,7 Artış
172 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.