Havana, Küba – Küba’nın başkenti Havana, yakıt sıkıntısı nedeniyle çöp toplama hizmetlerinin aksaması ve atıkların yakılması sonucu ciddi bir çevre ve sağlık kriziyle karşı karşıya. TRT Haber’in bildirdiğine göre, çöp kamyonlarının yarısından azının hizmet verebildiği şehirde, hükümet 122 geçici atık toplama noktası belirledi. Bu noktalardan 24’ünde çöplerin yakılmasına izin verilmesi ise Havana semalarını yoğun ve toksik bir duman tabakasıyla kapladı.
Küba Sinirbilim Merkezi, açık havada yapılan düzensiz yakma işlemlerinin sağlık üzerinde kalıcı etkiler bırakabileceği konusunda uyarıda bulundu. Dumanın içinde bulunan ve moleküllerin parçalanmasıyla ortaya çıkan zararlı maddelerin insan vücudunda on yıla kadar kalabileceği belirtiliyor. Şehir sakinleri, duman nedeniyle evlerinde dahi maske kullanmak zorunda kalırken, yetkililer bu önlemlerin halk sağlığını ve kentsel düzeni korumak için kaçınılmaz olduğunu savunuyor.
Havana’daki çöp yığınları sadece hava kirliliğine yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda sinek ve kemirgen istilasına da neden oluyor. Özellikle yerleşim yerlerinin ortasında biriken ve haftalarca alınmayan atıklar, çevreye yayılan kötü kokularla birlikte salgın hastalık riskini artırıyor. Mayıs ayında başlayan yağmur sezonuyla birlikte, biriken çöplerin arasında durgun suların oluşması sivrisinek kaynaklı hastalıkların yayılma riskini daha da artırıyor.
Geçtiğimiz yılın sonlarında ada nüfusunun üçte birini etkileyen Chikungunya salgınının ardından, bu yıl da benzer bir tabloyla karşılaşılmasından endişe ediliyor. Sağlık çalışanları, hastanelerde hijyen eksikliğine bağlı mide-bağırsak sorunlarında ve özellikle çocuklarda hepatit vakalarında artış gözlendiğini bildiriyor. Ülkenin ünlü sağlık sistemi ise ilaç eksikliği ve sık sık yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle bu yükü taşımakta zorlanıyor.
Hükümet, mart ayında geri dönüşüm bilincini artırmak amacıyla “Küba Geri Dönüştürüyor” adlı bir kampanya başlatsa da, altyapı ve kaynak yetersizliği nedeniyle krizin kısa sürede çözülmesi beklenmiyor. Havana’nın ana depolama alanı olan “El Bote del 100” çöplüğü ise 25 metre yüksekliğe ulaşan atık dağlarıyla çevredeki topluluklar için ciddi bir tehdit oluşturmaya devam ediyor.
SAVUNMA SANAYİ
08 Mayıs 2026EKONOMİ
08 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
08 Mayıs 2026GÜNDEM
08 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
08 Mayıs 2026GÜNDEM
08 Mayıs 2026
1
Bakırköy’de Korkunç Kaza: Kontrolden Çıkan Otomobil Kafeye Daldı, 6 Yaralı
186 kez okundu
2
Küresel Sumud Filosu’na İsrail Müdahalesi: Gazze’ye Yardım Taşıyan Gemiler Engellendi
185 kez okundu
3
Emniyet Genel Müdürlüğü’ne Nevşehir Valisi Ali Fidan Atandı: Yeni Atamalar Resmi Gazete’de
184 kez okundu
4
İtalya, Gazze’ye Yönelen Filoya Müdahale Üzerine İsrail ve Yunanistan’dan Bilgi İstedi
184 kez okundu
5
Türkiye’den Kakao İhracatında Rekor: 5 Yılda %114,7 Artış
170 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.