ABD eski Başkanı Donald Trump, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta 3 günlük geçici ateşkes ilan edildiğini duyurdu. Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ateşkesin 9, 10 ve 11 Mayıs tarihlerini kapsayacağını ve tüm askeri faaliyetlerin askıya alınmasını içerdiğini belirtti. Ayrıca, her iki taraftan 1000 esirin takas edileceğini de sözlerine ekledi.
Trump, ateşkes talebinin doğrudan kendisinden geldiğini vurgulayarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin bu öneriyi kabul etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Umarım bu durum, bu uzun, ölümcül ve zorlu savaşın sonunun başlangıcı olur,” ifadelerini kullanan Trump, çatışmaların son bulması yönündeki umutlarını dile getirdi.
Trump’ın açıklaması, Rusya Savunma Bakanlığı’nın duyurusunun ardından geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla, Sovyet halkının Büyük Vatanseverlik Savaşı’ndaki zaferinin 81. yıl dönümü dolayısıyla 8 Mayıs’tan 10 Mayıs’a kadar geçici ateşkes ilan edildiğini açıklamıştı. Bu gelişme, savaşın başlangıcından bu yana kaydedilen en önemli diplomatik adımlardan biri olarak değerlendiriliyor.
Trump, iki ülke arasındaki görüşmelerin devam ettiğini ve bir sonuca yaklaşıldığını da belirtti. “Bu büyük çatışmayı sona erdirmek için görüşmeler devam ediyor ve her geçen gün bir sonuca daha da yaklaşıyoruz,” diyen Trump, barış umutlarını canlı tutmaya çalıştı. Ancak, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların ve güvensizliğin hala devam ettiği göz önünde bulundurulduğunda, ateşkesin kalıcı bir barışa dönüşüp dönüşmeyeceği merak konusu.
Ateşkesin detayları ve uygulanabilirliği henüz netleşmemiş olsa da, bu gelişme, savaşın seyrini değiştirebilecek önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Uluslararası kamuoyu, ateşkesin tam olarak uygulanmasını ve kalıcı bir barış anlaşmasına zemin hazırlamasını umut ediyor. Bu süreçte, diplomatik çabaların artması ve tarafların uzlaşmaya yanaşması, savaşın sona ermesi için kritik önem taşıyor.
SAVUNMA SANAYİ
08 Mayıs 2026EKONOMİ
08 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
08 Mayıs 2026GÜNDEM
08 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
08 Mayıs 2026GÜNDEM
08 Mayıs 2026
1
Bakırköy’de Korkunç Kaza: Kontrolden Çıkan Otomobil Kafeye Daldı, 6 Yaralı
189 kez okundu
2
Emniyet Genel Müdürlüğü’ne Nevşehir Valisi Ali Fidan Atandı: Yeni Atamalar Resmi Gazete’de
188 kez okundu
3
Küresel Sumud Filosu’na İsrail Müdahalesi: Gazze’ye Yardım Taşıyan Gemiler Engellendi
186 kez okundu
4
İtalya, Gazze’ye Yönelen Filoya Müdahale Üzerine İsrail ve Yunanistan’dan Bilgi İstedi
185 kez okundu
5
Türkiye’den Kakao İhracatında Rekor: 5 Yılda %114,7 Artış
173 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.