Euro Bölgesi'nde perakende hacmi eylülde %0,7 azaldı

Maun masada finans grafikleri ve dolma kalem — Temsili görsel, yapay zekâ ile üretildi
Eurostat'ın 6 Kasım 2026'da açıkladığı ilk tahminlere göre Euro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış perakende satış hacmi eylülde bir önceki aya göre yüzde 0,7 düştü. AB genelindeki aylık gerileme yüzde 0,6 oldu. Ağustosta hacim her iki bölgede de yüzde 0,4 artmıştı.
Takvim etkisinden arındırılmış perakende satış endeksi ise 2025'in aynı ayına göre Euro Bölgesi'nde yüzde 0,4, AB'de yüzde 0,9 yükseldi.
Aylık düşüş büyük ölçüde gıda dışı ürünlerden geldi. Euro Bölgesi'nde akaryakıt hariç gıda dışı ürün satış hacmi yüzde 1,2, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,3 azaldı. Akaryakıt istasyonlarındaki satış hacmi ise yüzde 1,0 arttı.
Yıllık bazda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1,1, gıda dışı ürünler yüzde 0,7 artarken akaryakıt satış hacmi yüzde 3,0 geriledi.
Verisi bulunan üye ülkeler içinde en büyük aylık düşüşler Almanya (yüzde 2,0), Romanya (yüzde 1,3) ve Portekiz'de (yüzde 0,9) kaydedildi; en yüksek artışlar Lüksemburg (yüzde 5,3), Slovakya (yüzde 2,2) ve Malta'da (yüzde 1,5) görüldü. Yıllık karşılaştırmada Kıbrıs yüzde 7,6, İsveç yüzde 6,9 ve Bulgaristan yüzde 5,7 ile öne çıkarken Almanya yüzde 2,4, Romanya yüzde 2,3 ve İspanya yüzde 1,5 düşüşle listenin sonunda yer aldı.
Eurostat, perakende ticaret verilerinin bir sonraki bültenini 4 Aralık 2026'da yayımlayacak.
Kaynak: Eurostat basın bülteni (6 Kasım 2026) — ec.europa.eu
Google'da tercih edilen kaynağınız yapın
İlgili resmî veriler
- Faiz ve enflasyon →
TCMB ortalama fonlama maliyeti, TÜFE yıllık değişimi, mevduat ve kredi faizleri · Kaynak: TCMB EVDS
- Merkez Bankası rezervleri →
TCMB altın ve döviz rezervleri, haftalık; tüm geçmiş tarihleriyle · Kaynak: TCMB EVDS
- Cari işlemler dengesi →
Aylık cari işlemler ve mal dengesi, son 12 ay toplamı · Kaynak: TCMB EVDS
- Reel kesim güven endeksi →
İmalat sanayinin güven endeksi (mevsimsellikten arındırılmış), aylık · Kaynak: TCMB EVDS
- Kapasite kullanım oranı →
İmalat sanayi kapasite kullanım oranı (mevsimsellikten arındırılmış), aylık · Kaynak: TCMB EVDS
- Enflasyon beklentileri →
Piyasa katılımcıları ve reel sektörün 12 ay sonrası enflasyon beklentisi, aylık · Kaynak: TCMB EVDS
Kalıcı adres: https://ticarethaber.com/2026/11/07/piyasalar/euro-bolgesi-nde-perakende-hacmi-eylulde-0-7-azaldi.html



