Rusya, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik olası saldırıları sonrası küresel enerji piyasasında yaşanan dalgalanmaların ardından, Asya ülkelerinden gelen enerji taleplerini değerlendiriyor. Moskova’da gazetecilere konuşan Rusya Enerji Bakanlığı yetkilisi Sergey Tsivilev, özellikle Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmelerin enerji tedarik rotalarını etkilemesiyle birlikte, tedarik zincirlerini yeniden gözden geçirdiklerini belirtti. Tsivilev, önceliklerinin risklerin daha az olduğu bölgelerdeki komşularına enerji sağlamak olduğunu vurguladı.
Tsivilev’in açıklamalarına göre, Asya ülkelerinden gelen talepler, özellikle sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), petrol ve petrol ürünleri tedarikini kapsıyor. Bu durum, İran’a yönelik olası bir askeri müdahalenin ardından, Hürmüz Boğazı’nın güvenliğinin tehlikeye girmesiyle birlikte, enerji tedarikinde yaşanan belirsizliklerin bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Tsivilev, “Daha önce tedarik yapılan ve kesintiye uğrayan tedarik zincirleriyle ilgili çok sayıda talep alıyoruz ve şu anda Rusya’dan enerji kaynakları tedarikine yönelik sözleşmelerin hazırlanması konusunda aktif bir şekilde çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Rus yetkili, Körfez bölgesindeki gelişmelerin enerji tedarik zincirlerini olumsuz etkileme potansiyeline dikkat çekerek, alternatif rotalar ve tedarik yöntemleri üzerinde durduklarını belirtti. Bu kapsamda, Rusya’nın enerji kaynaklarını öncelikle risklerin daha az olduğu, sınır komşularına yönlendireceği ifade edildi. Tsivilev, “Körfezin abluka altına alınması açısından hepimiz artık her türlü tedarik zincirinin tehlike altında olabileceğini biliyoruz. Bu nedenle, enerji kaynakları tedarik zincirlerini yeniden gözden geçiriyoruz. Risklerin daha az olduğu, sınırlarımızdaki en yakın komşularımıza enerji kaynakları tedarikini gerçekleştireceğiz ve ayrıca petrol ürünleri tedarikine ilişkin diğer lojistik süreçleri de gözden geçireceğiz.” şeklinde konuştu.
Bu gelişmeler, Rusya’nın küresel enerji piyasasındaki rolünü güçlendirme ve Batı yaptırımları nedeniyle yaşadığı zorluklara karşı alternatif çözümler arama çabası olarak da yorumlanabilir. Özellikle Asya ülkelerinin artan enerji ihtiyacı, Rusya için önemli bir pazar fırsatı sunarken, tedarik rotalarının çeşitlendirilmesi de enerji güvenliği açısından kritik önem taşıyor.
Haberin kaynağı: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
25 Mart 2026EKONOMİ
25 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
25 Mart 2026GÜNDEM
25 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
25 Mart 2026GÜNDEM
25 Mart 2026
1
Altın Fiyatları Denge Arayışında: Rekor Sonrası Dalgalanma ve Gelecek Beklentileri
84 kez okundu
2
Türkiye Otomotiv Pazarı Rekor Kırıyor: Yatırımlar Artarak Devam Edecek
82 kez okundu
3
Donald Trump’tan Küresel Ticarete Yeni Darbe: Tarifeler %15’e Yükseldi
78 kez okundu
4
Bakan Fidan’dan AP’ye Özel Röportaj: İran, İsrail ve Bölgesel Gelişmeler
78 kez okundu
5
Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Tıp Bayramı’nda ‘El-Kanun fi’t-Tıbb’ Hediyesi
78 kez okundu